Sex, sexualitate si orientare sexuala

Societatea, prin microgrupul familial, il recunoaste pe individ ca apartinand unuia dintre cele doua sexe. Sexul legal si sexul social sunt impuse de societate, pe baza aspectului exterior, aparent normal, al organelor genitale.
Identitatea sexuala si constiinta ei se formeaza insa printr-un proces de socializare sexuala, particularizat de la un individ la altul. Ea se construieste treptat, ca o imagine de sine, cu trairi si comportamente corelative, sub influenta mediului, a anturajului, a numelui etc. Toate acestea ofera copilului un model comportamental de dezvoltare, identificare, orientare si apartenenta psihosexuala.
Identitatea Eului sexual corporal incepe sa se contureze dupa varsta de 2 ani, cand copilul isi recunoaste sexul (baiat / fetita), dar constiinta adevaratei identitati sexuale se realizeaza, asa cum am aratat mai sus, la adolescenta. Factorii educationali, psihosociali si culturali remodeleaza si clarifica, in perioada adolescentei, identitatea si orientarea sexuala. Altfel spus, impresia de lipsa de masculinitate sau de feminitate poate fi influentata, mai mult sau mai putin, de ambianta, de familie, parinti, rude etc.
Tot acum este posibil ca o serie de factori biologici si psihologici negativi sa modifice, intr-un sens sau altul, elaborarea si modelarea constiintei identitatii sexuale si a comportamentului sexual, corespunzator acestei identitati. Un aspect important care este luat in discutie este reprezentat de confuzia sexuala. Aceasta este datorata unei incomplete forme de maturizare sexuala, ceea ce are consecinte asupra formarii complete a identitatii sexuale. Dincolo de aspectele biologice pe care le implica formarea sexuala a indivizilor, de o importanta majora sunt aspectele de ordin psihologic (homosexualitatea si travestismul), precum si cele de ordin pur social (modul de comportament, interese, alegerea profesiunii, costumul, cosmetica, tipul de relatii interpersonale, atractia pentru un anumit gen de parteneri etc.).

2 Comments

  • Jeni Chiriac

    Nu putem nega ca populatia romana este intr-o proportie de 70 % pe putin homofoba si ca, daca vorbim de heterosexualitate si utilitatea ei, se regaseste “stiintific” in ideea de perpetuarea speciei.
    Scuze daca v-am jignit cu ceva, nu aceasta a fost intentia insa imaginea copilului – acest lucru putea trezi in mintea sau sufletele multor romani adulti care sunt inca tributari casatoriei si implicit conceperii unui copil, reactii vehemen…te de dezacord – nu puteti nega reactiile. Personal, gasesc laudative astfel de demersuri/campanii sau intentii, dar personal (deci personal) consider ca ati ales gresit conceptul de imagine al campaniei intrucat a vorbi de orientare sexuala in contextul identitatii de gen de la nastere, chiar daca intentia a fost de a desexualiza mesajul campaniei, este una eronata chiar si stiintific. Ca si psiholog lucrez cu credintele si prejudecatile oamenilor, credinte interioare si prejudecati care de cele mai multe ori ne pot crea probleme, in ciuda sentimentului de siguranta sau control, din acest motiv am vorbit de procreere – Nu am vorbit de geneza in sensul biblic ci de conceptie si perpetuarea speciei – unde aceste lucruri pe termen lung primeaza intrucat daca toata lumea ar fi homosexuala, cine ar mai concepe si naste implicit copii? – ci reprezentantul dvs, care a vorbit pentru prima data de ideea de pacat. Nu puteti nega ca, raportand la umanitate, pana mai ieri (in timpi de istorie si evolutie) homosexualitatea era considerata o perversiune. Sunt inca specialisti care inca asa si sustin, dar acest aspect tine de ei si mai putin de discutia noastra sau de mine.In primul rand acea dezbatere era departe de a fi una stiintifica. Prin urmare nici unul dintre voi nu sunteti in masura sa estimati daca sunt sau nu un”specialist pregatit”.
    Doi, este foarte usor sa stati in fata televizorului si sa comentati. Interlocutorul meu a cautat in asa fel incat sa isi sustina ideea, dar subiectul discutiei in mare parte nu a fost homosexualitatea ci imaginea copilului folosit ca si concept-imagine. ORIENTAREA SEXUALA NU ESTE IN/SCRISA GENETIC IN ADN-UL NOSTRU, CI ESTE REZULTATUL MAI MULTOR FACTORI BIO-FIZIO-PSIHO-SOCIOLOGICI! Orientarea sexuala tine de obiectul atractiei sexuale care poate fi diferit de la individ la individ, independent de apartenenta lui de gen, religioasa etc – dovada realitate!
    Scoase din context si spusele mele si spusele interlocutorului meu pot fi interpretate la nesfarsit. Alegandu-se o astfel de imagine-concept de reprezentare a campaniei nu a facut decat sa distraga atentia de la ceea ce asociatia si implicit campania a vrut sa sublinieze; intrucat intreaga campanie s-a transformat intr-o “situatie” de conflict in care unii sunt etichetati “vaca” “incompetenti” “homofobi” sau mai stiu eu ce. Cand faci o astfel de campanie ca sa castigi simpatia sau atentia opiniei publice, pleci de la gandirea colectiva si de la prejudecatile marii majoritati. Daca ma comport ca o minoritate, risc sa atrag marginalizarea. Comunitatea gay este o comunitate ca si oricare alta careia i se recunoaste existenta, identitatea sau entitatea distincta. In Romania cred personal ca am scapat de tendinta de a arata cu degetul de genul “Ba, uite ala este gay!”, insa deoptriva este nevoie sa fie schimbari de atitudine si dintr-o parte si din alta!

  • Jeni Chiriac

    Eu personal nu pot sta pasiva cand se sustine ceva gresit – orientarea sexuala nu este un dat, nu este genetica!Sunt de acord legat de nondiscriminare, insa in studio si felul intrebarilor puse nu era nici cadrul nici contextul sa se poate dezbate civilizat acest aspect. In plus nici eu personal nu am fost multumita de aparitia mea in acel subiect in conditiile in care nici nu stiam despre sau cum se va aborda discutia.In emisiune nu am avut decat o singura obiectie, cea legata de orientarea sexuala intrucat pentru mine personal adolescentii sunt foarte importanti. O astfel de idee sustinuta in public si atestata il poate pe un adolescent sa traga concluzii pripite despre el la o varsta la care el insusi este sub implozia daca pot spune asa, implozia transformarilor hormonale prin care trece. Si asa cum i-am spus dupa emisiune, invitatului pe care nici nu il cunosteam, organele nostre de simt nu stiu carte, in absenta unor repere foarte usor se pot face confuzii si in calitate de specialist, nu doream acest lucru….in realitate a iesit un mare ghiveci acea aparitie tv. Sper sa existe o alta dezbatere cum a fost pe 10 tv la CIAO MBELLA, unde am reusit totusi sa termin o fraza si sa transmit ceva.

Leave a Reply