Somatic Experiencing

Terapia somatică este o abordare terapeutică care pune accentul pe conexiunea dintre corp și minte și utilizează intervenții corporale pentru a trata probleme emoționale și psihologice. Principiile de bază ale terapiei somatice includ:

  1. Conștientizarea corporală (Body Awareness): Terapia somatică începe cu dezvoltarea conștientizării propriului corp și a senzațiilor corporale. Pacienții sunt învățați să observe și să se conecteze cu senzațiile, tensiunile și pozițiile corporale.
  2. Memoria somatică: Corpul stochează amintiri și traume sub formă de tensiuni și disfuncții fizice. Terapia somatică lucrează pentru a elibera aceste memorii stocate, facilitând vindecarea emoțională și psihologică.
  3. Autoreglarea (Self-Regulation): Un obiectiv principal al terapiei somatice este îmbunătățirea capacității individului de a-și regla propriile stări emoționale și fizice, ajutând la reducerea stresului și a anxietății.
  4. Ritmul și contactul: Tehnicile somatice folosesc ritmul natural al corpului și contactul fizic (de exemplu, atingerea terapeutică) pentru a facilita relaxarea și pentru a susține procesul de vindecare.
  5. Integrarea minte-corp: Terapia somatică recunoaște că mintea și corpul sunt interconectate și interdependente. Prin lucrul cu corpul, se poate influența mintea și invers.
  6. Procesarea traumei: Terapia somatică este adesea utilizată pentru tratarea traumelor, ajutând pacienții să proceseze și să elibereze traumele fizice și emoționale stocate în corp.
  7. Relația terapeutică: Relația dintre terapeut și pacient este centrală în terapia somatică, iar un mediu sigur și de sprijin este esențial pentru succesul tratamentului.
  8. Tehnici de respirație: Respirația conștientă și tehnicile de respirație sunt adesea folosite pentru a ajuta pacienții să se relaxeze, să se conecteze cu propriul corp și să elibereze tensiunile.
  9. Mișcarea și exercițiul fizic: Exercițiile fizice și mișcarea controlată sunt folosite pentru a ajuta la eliberarea tensiunilor și a energiei stocate în corp, facilitând astfel vindecarea.

Scopul general este de a crea o mai bună integrare a experiențelor fizice și emoționale, ducând la o stare generală de bine.

Leave a Reply