Consiliere parentala,  Consiliere psihologica,  Perioada anteprescolara,  Psihologia varstelor

Recomandari pentru parinti

Tati si mame, cum va puteti educa copiii cu succes? Cu siguranta nu prin dojana aspra, caci nu va da rezultate bune. Vorbiti cu copiii vostri ca si cand aveti încredere in abilitatile si inteligenta lor. Lucrati cu ei într-un mod amabil, gingas si iubitor. Comunicati-le ce ati vrea de la ei. Spuneti-le ca voi, ca si parinti, ii iubiti si va doriti pentru ei sa fie puternici, increzatori, toleranti cu ceilalti copii, iubitori, cuminti etc. Explicati-le ce inseamna acest lucru fara a fi cicalitori sau neincrezatori in potentialul lor!
childeyesface.jpgLuati-va timp sa discutati!

Fiecare parinte ar trebui sa-si ia timp pentru a discuta cu copiii lui, pentru a le corecta greselile si, cu rabdare, pentru a le transmite incredere, optimism, repere ale unei vieti sanatoase. Degeaba cautati, de exemplu sa il convingeti de cat este de util somnul de pranz, daca pana atunci copilul nu a fost antrenat, solicitat, incitat de activitatile pe care le-a desfasurat in prima parte a zilei.
Schimbati maniera de educare. Fiti flexibili si adaptabili!
Maniera de educare in familie este recomandat varieze in asa fel incat sa se adapteze procesului evolutiei sale ca si fiinta umana. Cresteti impreuna cu copilul dvs! Sunt foarte putini aceia care isi dau seama de nevoile esentiale ale mintii si de felul adaptat in care este nevoie sa dirijeze atat intelectul in dezvoltare al celor tineri, cat si maturizarea gandurilor si sentimentelor lor. Puneti accent pe dezvoltarea abilitatilor, formarea deprinderilor si totodata este important sa nu uitam de trairile si sentimentele copilului vostru.
Predati primele lectii in natura!
Mamelor, lasati copilasii sa se joace în aer liber. Lasati-i sa asculte cantecele pasarilor si sa invete sa exploreze lumea inconjuratoare in ritm propriu, supervizati, si nu dirijati pas cu pas. Invatati-i lectii simple din cartea naturii si din lucrurile din jurul lor, iar pe masura ce mintea lor se dezvolta, pot fi adaugate lectii si principii de viata si fixate în mod ferm în memoria lor.
Cultivarea pamantului este un lucru bun pentru copii si tineret, pentru ca ii aduce în contact direct cu natura. Si, ca ei sa poata avea acest avantaj, ar trebui sa existe pe langa scolile noastre, in masura posibilitatilor, gradini mari de flori si terenuri de cultura întinse. Cum ar fi la varsta de 5-6 ani ai copilului, sa saditi impreuna cu prichindelul dvs un copacel? Traditie, mostenire, continuitate, natura etc.
Aceasta experienta va fi deosebit de pretioasa pentru copilul sau tanarul agitat care gaseste lectiile din carti ca fiind obositoare si greu de amintit. In sanul naturii poate regasi sanatate si fericire, iar impresiile asociate cu obiecte pe care le are mereu inaintea ochilor sai nu se vor sterge din mintea lui.
Faceti lectiile scurte si interesante!
Cand parintii isi fac in intregime partea lor, facand lectiile scurte si interesante si predandu-le nu numai in teorie ci si prin exemplu, eforturile lor vor fi incununate de succes si ii va transforma pe acestia in invatatori eficienti.
“Spune-i simplu, spune-i adesea”.
Aceia care-i instruiesc pe copii ar trebui sa evite comentariile lungi, sacaitoare si adesea suparatoare. Remarcile scurte si la subiect vor avea o influenta binefacatoare. Daca este mult de spus, faceti-o frecvent si pe scurt. Cateva cuvinte ce starnesc interes, spuse din cand in cand, vor aduce mai mult bine decat daca totul ar fi spus odata. Teoriile de viata lungi impovareaza mintea copiilor. Prea multa vorbarie ii poate face sa deteste chiar si lucruri care odata le trezise interesul si doreau sa cunoasca.
Incurajati gandirea independenta!

Leave a Reply