Matrici Progresive Raven (color, standard, avansat)
Evaluarea psihologica a aptitudinilor constituie unul dintre domeniile reprezentative ale psihologiei. Evaluarea inteligentei, una dintre cele mai mult dezbatute teme ale psihologiei, antroplogiei, geneticii, constituie si astazi un domeniu controversat. Reber (1995) face urmatoarea referire introductiva a conceptului de inteligenta: “Putine concepte în psihologie au primit o atentie mai mare si putine au rezistat atât de mult clarificarilor”.
Spearman a remarcat inca acum 80 de ani ca aptitudinile scolare (cum ar fi performantele la matematica, scris-citit) tind sa coreleze la valoarea de 0.7 – 0.8, studii recente (Evans, 2000) confirmand aceste rezultate. Pe baza acestor corelatii, Spearman infera existenta unui factor comun, generala si ca orice test face apel la acest factor intr-o masura mai mica sau mai mare. Testele Matrici Progresive Raven si cele de Vocabular au fost construite pentru a evalua in principal acest factor general facand apel la doua categorii de aptitudini: eductive si reproductive.
Testele Raven sunt utilizate in:
– mediul industrial/organizational ca predictori ai performantelor in munca;
– mediul scolar ca predictori ai performantelor scolare;
– mediul clinic ca indicatori ai posibilelor leziuni neuropsihologice (pe baza analizei discrepatei dintre aceste teste si scalele de vocabular). Sunt utile in evaluarea inteligentei persoanelor cu dislexie, a celor in varsta care nu pot fi evaluate facil cu teste verbale de inteligenta;
– cercetare ca instrumente de evaluare a inteligentei.
Beneficiile utilizarii testelor Raven:
– au aplicatii largi, in domenii diverse;
– au forme paralele, fapt ce permite retestari succesive;
– au norme reprezentative pentru diverse culturi;
– sunt standardizate pe un esantion reprezentativ al tarii noastre;
– sunt usor de administrat si cotatGuvernul tarii noastre a elaborat o metodologie (Hotarârea nr. 218 din 7 martie 2002) privind utilizarea setului de instrumente de expertizare si evaluare a copiilor/ elevilor în vederea orientarii scolare a acestora (Publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 204 din 26 martie 2002). Aceasta hotarare specifica necesitatea adaptarii unor instrumente de evaluare psihologica la mediul cultural romanesc, specificand pentru fiecare aptitudine instrumentele de evaluare necesare. Astfel pentru evaluarea nivelului intelectual, ca teste de inteligenta generala sunt indicate Matricele Progresive Raven Color si Matricele Progresive Raven Standard, acesta din urma fiind deja disponibil.
Testul a fost etalonat de un grup de specialisti din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”, sub supervizarea dr. John Raven, pe populatia Romaniei, pe un esantion reprezentativ de 3000 de persoane din toate zonele tarii.