Bateria de Teste Psihologice de Aptitudini Cognitive (BTPAC)

Bateria de Teste Psihologice de Aptitudini Cognitive (BTPAC) cuprinde 23 de teste si reprezinta concretizarea unei noi generatii de teste psihologice.
În trecut, testele psihologice au fost produse, fara întemeiere teoretico-experimentala foarte riguroasa. Nevoia practica de a avea instrumente de masurare a aptitudinilor psihice a presat asupra psihologilor care au elaborat instrumente de masura înca înainte de a avea suficiente date teoretico-experimentale despre procesele psihice. Spre exemplu, testul de inteligenta Simon – Binet se bazeaza pe o teorie rudimentara despre inteligenta, cea existenta în momentul constructiei sale, la începutul secolului. Când Binet a fost întrebat ce este totusi inteligenta el a raspuns ca `inteligenta este ceea ce masoara testul meu de inteligenta`, dând astfel o explicatie tautologica, explicând constructul prin test si apoi testul prin construct. În mod similar, testele ulterioare de atentie, memorie, inteligenta, etc. au fost construite pe baza unor teorii deja depasite.
Între timp, psihologia cognitiva, prin cercetarile teoretico-experimentale întreprinse, a dezvoltat noi modele si teorii despre functionarea mintala, mult mai valide decât cele care au stat la baza testelor clasice. Spus pe scurt, testele existente pe piata au un decalaj de cel putin 20 de ani fata de ultimele cercetari teoretico-experimentale.
Instrumentele de masura au ramas mult în urma constructiilor teoretice. BTPAC-ul reuseste sa aduca instrumentele de masurare la nivelul teoriilor actuale. Principiul pe baza caruia s-a reusit acest lucru a fost urmatorul: cele mai relevante si mai valide sarcini cognitive au fost standardizate si etalonate, devenind teste. În consecinta, fiecare test are în spate zeci si sute de cercetari experimentale, ceea ce garanteaza validitatea sa de construct. Spre exemplu, pentru masurarea capacitatilor de concentrare a atentiei s-a renuntat la `anticul` test Praga si s-a construit un test bazat pe datele recente privind relatia dintre inhibitie si activare în procesualitatea atentiei. Flexibilitatea categorizarii se masoara prin operationalizarea teoriilor recente despre relatia dintre functional si taxonomic în clasificare, operatiile cu imagini se bazeaza pe sarcini de rotire mintala, intens studiate în psihologia cognitiva. În fine, ca sa luam un ultim exemplu, testul de decizie se bazeaza pe cercetarile recente ale lui Amos Tversky si Daniel Kahneman, pentru care ultimul dintre ei a obtinut, anul trecut, premiul Nobel în economie. Întemeierea teoretico-experimentala a fiecarui test, validitatea sa de construct si de continut sunt prezentate detaliat în manualul adiacent testului respectiv.
Rezumând, BTPAC contine un set de instrumente de masurare (teste) a functionarii mintale rezultat din operationalizarea cercetarilor de ultima generatie.

Leave a Reply