Impactul psihologic al intreruperii de sarcina

Cel mai mai mare impact la nivel psihologic, cand vorbim despre intreruperea de sarcina, il au acele simptome care fie sunt catalogate ca depresii nervoase, fie ca reacţii de tip schizoid, fie ca psihoze – ele regasindu-se in psihiatrie, sub numele de sindrom post-avort.

Pentru un psiholog, si mai ales pentru un psihoterapeut, fiecare caz este unic prin implicatiile, complicatiile sale….si sa nu uitam ca tot ce simtim si traim si ni se intampla noua este cel mai important.

Eu as reformula, preferand sa vorbesc despre ceea ce este de nedorit in astfel de cazuri, ca si consecinte la nivel psihologic.

As vorbi de riscul de tentativa de suicid (din sentimentul ca nu se mai poate tolera, privi in ochi, suporta sa traiasca).

As vorbi de refuzul propriei placeri sexuale, cand femeia ajunge sa nu mai simta nimic sexual vorbind…absenta unui libidou,…..o femeie care undeva candva era plina de senzualitate, bucurie de a trai…..moare in interior….se izoleaza  fata de sine si fata de partener si de ceilalti.

As vorbi de sentimentul de goliciune, de vid interior care pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, de viata iti poate umbri orice zambet, orice bucurie…

As  mai vorbi despre multe… cum ar fi autopedepsirea si autopersecutia…sau pedepsirea partenerului…uneori a lumii intregi etc.

Leave a Reply