Pregatita sa devii mamica?
Iti doresti un copil. Este firesc. Insa cum stii daca, din punct de vedere psihic, esti pregatita sa ai unul?
(…)
Apare astfel intrebarea: care sunt motivele reale pentru care iti doresti un copil?
Prea adesea, femeile aleg sa aiba un copil din cauza unor factori care nu au, neaparat, legatura cu maternitatea, in sine. Unele femei cred ca nu sunt implinite fara un copil, precum prietena mea. Altele cred ca un bebelus va pune pe picioare o relatie cu probleme si nu numai.
De exemplu, daca simti ca relatia ta nu este exact ceea ce ti-ai dorit, acesta este un moment nepotrivit sa ai un copil. In urma cu mai mult timp, aparitia unui bebelus in familie “obliga” barbatul sa ramana langa sotia lui (si, uneori, nici macar acest lucru nu era de ajuns pentru a “repara” o relatie distrusa). Astazi insa, sunt tot mai rare cazurile in care o familie rezista datorita unui copil.
Astfel, daca ai o relatie dificila cu partenerul de viata si nu vezi nici un viitor impreuna cu el, un copil, care presupune multa dragoste, atentie, grija, bani, timp, devotament, echilibru si nu numai, cu atat mai mult va contribui la finalizarea relatiei.
Daca esti convinsa ca doar un copil te va ajuta sa te simti implinita, ca femeie, gresesti. A avea un copil te implineste ca mama, nicidecum ca femeie, iar a fi femeie nu echivaleaza doar cu statutul de mama.
Psihologul Roxana Carpiuc declara: “Adesea, in momentul in care devenim mame, uitam ca suntem si femei, cel putin o vreme. Cu atat mai mult daca relatia ta nu merge bine, nu este cazul sa incerci s-o ‘repari’ aducand pe lume un copil. Cel mai probabil, legatura se va altera si mai mult, in loc sa se imbunatateasca, pentru ca nervii, oboseala si prioritatea acordata copilului nu au cum sa faca mai mult bine legaturii. Este de preferat sa ai o relatie foarte stabila si satisfacatoare inainte de a decide sa concepi un copil.”
Daca abia te-ai casatorit, asteapta o vreme pana sa alegi sa fii mama. Vezi cum merge casnicia, cum va intelegeti, cum este traiul in doi, cat de pregatit este viitorul tata. Cand vei avea toate lucrurile puse la punct si in echilibrul mult dorit, sarcina va veni, intr-adevar, ca o implinire a ta, ca femeie, dar si a intregii familii.
Maturitatea tatalui, precum si cat de pregatit este acesta pentru sosirea unui bebelus in familie sau in relatia voastra reprezinta doua lucruri foarte importante. Gandeste-te la aceste aspecte si discuta extinderea familiei cu partenerul tau de viata – este foarte posibil ca iubitul tau sa aiba alte asteptari si nevoi de la relatia voastra. Daca in doi este dificil sa cresti un copil… gandeste-te cum va fi sa il ingrijesti singura, in eventualitatea in care tatal nu este pregatit pentru responsabilitatea de parinte.
“Daca se intampla, sansele sunt 50-50%”, ne explica Jeni Chiriac, psiholog. “Se intampla destul de rar ca un cuplu sa ia aceasta decizie <perfect> de acord si <perfect> planificat. Fie este un accident dorit si, in consecinta, cuplul se straduieste ca lucrurile sa mearga bine, fie relatia deja contaminata va involua.”
Unele femei sunt reticente la ideea de a deveni mame pentru ca le sperie gandul ca vor pierde controlul propriei vieti. Si, fara a fi atat de tragic precum suna, exista un sambure de adevar si in acest lucru…
Trebuie sa iei in calcul faptul ca un copil are nevoie de foarte multa atentie. Un bebelus trebuie hranit, ingrijit, schimbat, tinut in brate; te va trezi noaptea, se va imbolnavi, va plange cand ti-e lumea mai draga. Si lista continua. Trebuie sa te intrebi daca esti pregatita pentru toate astea (si mai mult decat atat…) si daca partenerul tau este, la randul lui, dispus sa faca fata situatiei.
Un copil nu este doar o alta sarcina. Va deveni principala ta grija, si asta pentru tot restul vietii. Tocmai de aceea este indicat sa te asiguri ca esti pregatita sa faci sacrificii, sa dormi mai putin, sa te gandesti mai putin la nevoile tale si mai mult la ale micii fiinte (spre exemplu, asigura-te ca vei avea suficienti bani pentru tot ce presupune ingrijirea celui mic si, de asemenea, ca vei avea tot sprijinul necesar, inclusiv moral). In ceea ce priveste sustinerea morala, aici poate interveni, in principal, partenerul tau, dar si cineva care are deja experienta si te poate sfatui, precum mama ta, cineva din familie sau o prietena.
“Stii ca esti pe drumul cel bun atunci cand, ramanand singura cu un copil, stii sau simti ce trebuie sa faci. Si nu ma refer la cum sa schimbi scutecele. Asta se invata. Ma refer la alte aspecte. Sa reusesti sa nu te enervezi chiar daca micutul plange intr-una. Sa nu uiti ca bebelusul plange pentru ca are nevoie de ceva si nu ca sa te sacaie pe tine. Si aceste deprinderi se invata, dar e bine sa le ai, cel putin intr-un stadiu de incepator.”, ne spune Roxana Carpiuc, psiholog.
De fapt este o idee buna sa vorbesti cu alte mame, sa te interesezi exact cum traiesc ele maternitatea. Mult prea adesea, avem o imagine incompleta despre ceea ce presupune rolul de mama. Cand erai mica, visai cumva cum va fi sa tii un bebelus in brate, sa te plimbi cu el in parc, sa va jucati si sa il vezi crescand? Ei bine, exista multe alte fatete ale acestei responsabilitati. Inclusiv educatia.
Avand un copil, sacrificiile se impun si in ceea ce priveste viata personala: renunti sau diminuezi iesirile cu prietenii, sesiunile indelungate de shopping (asta daca nu cumva este vorba despre noul patut sau carucior al bebelusului) sau la suetele cu prietenele, la o cafea. Intreaba-te ce preferi: sa iti vezi prietenii sau sa ramai acasa cu un copil racit. Daca nu te simti pregatita sa infrunti realitatea faptului ca un bebelus iti va ocupa cea mai mare parte a timpului, mai asteapta inainte sa il ai.
In plus, gandeste-te si la cariera ta. Daca iti doresti sa te afirmi pe plan profesional, iar drumul este inca lung, trebuie sa fii constienta de faptul ca un copil presupune o prelungire a eforturilor tale pe aceasta directie, precum si o amanare in obtinerea rezultatului dorit. Gandeste-te daca esti pregatita sa infrunti toate aceste neajunsuri si daca serviciul iti permite sa ai un copil – sau daca esti dispusa sa renunti la job, cel putin o perioada, pentru copil. next
Autoare Roxana Humeniuc, Sursa: Eva.ro