Dreptul la intimitate si educatia copiilor nostri

in-dormitor.jpgINTREBARE: Totodată, aș vrea să înțeleg cum pot părinții să prezinte sexul copiilor mai mici, cu vârste până la 10 ani. Uneori, copiii „vânează“ astfel de întâmplări, mai ales dacă au prin preajmă verișori, prieteni sau frați mai mari. De asemenea, există situații în care părinții mai puțin precauți sunt „prinși asupra faptului“ și nu știu cum să le explice asta micuților. Cunosc situația unei familii, cu o fetiță de 10 ani, care acum este supărată pe tatăl ei, fiindcă l-a văzut în timp ce făcea dragoste cu mama ei într-o poziție mai îndrăzneață.

RASPUNS: Prin comunicare ! In functie de varsta pe care o au copii, parintii este indicat sa treaca peste propriile inhibitii si sa abordeze acest subiect adaptat limitelor de varsta si de bagaj de cunostinte, cat si dorinta sau curiozitatea copilului.
Se recomanda ca atunci cand fac baie copilului, parintii sa il incurajeze sa il sprijine pe acesta in explorarea propriului corp, numind diversele parti ale corpului potrivit denumirilor corecte, fara atribuiri, minciuni sau glume cu rol inhibitor sau intimidator asupra copilului. Atitundinea naste atitudini ! Dificultatea abordarii acestui subiect se datoreaza si faptului ca nu ne coboram dpdv informational la nivelul copiilor nostri. Dezvaluirea este una treptata si adaptata la nevoile specifice de varsta. O conduita precauta adesea atrage atentia pentru ca inseamna un comportament sau ceva secret. Faptul ca nascocim povestea cu barza doar pentru ca gasim mai dificil sa punctam copilului nostru ca este rodul iubirii parintilor lui, realizat prin apropiere, imbratisare, sarut (gesturi tandre care ar trebui sa fie vizibile copilului tocmai pt a marca diferitele feluri de a iubi – iubire mama-tata, iubirea mama-copil, iubirea tata-copil si viceversa, iubirea mama-bunica etc), nu face decat sa pastram un mister atatator fata de ceva este firesc in viata noastra, sabotandu-ne fara sa vrem.
Adesea asociem ideea de intimitate cu ideea de spatiu, timp, context etc. Facand asta ne departam de gesturile tandre, de apropierea fizica, de senzualitate, asociindu-le trivialului. Este gresit pentru ca nu facem decat sa ne condamnam la singuratatea in doi cu refulari in relatia cu copii nostri a ceea ce ne refuzam in relatie cu partenerul nostru.

Leave a Reply