Tulburarile de erectie

Scopul acestui demers este departe de a-si propune o trecere in revista, din perspectiva specialistului, a tipurilor de tulburari erectile, ci o invitatie de a lucra cu tine insuti sub acest aspect al vietii tale.
Inainte de a merge mai departe, te invit la o autoevaluare a gradului personal de satisfactie, cu o notare de la 0 la 10, unde o = nu sunt multumit/fericit si 10 = sunt foarte multumit/fericit.
Este normal ca pentru inceput nota sa fie ceva mai mica decat nivelul tau de asteptari. Acesta va fi punctul tau de reper in procesul de autoevaluare.
Ca in orice joc sau demers, exista niste principii utile de stiut dinainte. In primul rand este important sa stii ca orice problema are cel putin o solutie. Chiar daca “problema” avuta a ajuns sa te streseze, sa te deprime sau sa-ti diminueze dorinta sexuala, creandu-ti o stare de neliniste, nemultumire sau stanjeneala in relatia cu partenera, fii sigur ca ea poate fi rezolvata. Ce-i drept, exista solutii, insa nu neaparat solutii magice.
Aminteste-ti ca aceasta “problema” s-a creat in timp si produsul finit in fata caruia te afli acum are in spate un intreg proces evolutiv. prin urmare, RABDARE! Nota data initial este punctul de plecare in lucrul cu tine insuti; fie individual, fie asistat de un specialist.
Oricare ar fi “problema”, originea si oricare ar fi varsta si chiar sexul tau, in rezolvarea de probleme este util de retinut faptul ca solutia va depinde INTOTDEAUNA de modul tau de abordare a situatiei “problema”. Astfel iti propun inca o cheie magica spre inconstientul tau: inlocuieste cuvantul “problema” cu cuvantul “provocare” sau “problematic” cu “provocator” si ramai placut surprins de felul in care mintea ta incepe sa isi reorganizeze prioritatile si caile de rezolvare.
Revenind la tulburarile de erectie, mai intai se impun cativa pasi, si anume:
1. amelioreza-ti starea de excitatie (crescendo, in caz de deficit sau descendento, in caz de supraexcitare) inainte de a putea obtine erectia
2. gestioneaza-ti stesul inainte de ameliorarea excitatiei
3. negociaza-ti cu partenera un pact odata hotarat acest demers. este nevoie de rabdare, intelegere, suport si colaborare.
Actul sexual nu se rezuma la penetrare! Conteaza foarte mult maniera in are alegi sa te raportezi la ceea ce presupune actul sexual in sine. Ansamblul de credinte si valori, fie ca o crezi sau nu, se rasfrange asupra felului cum tu reactionezi in intimitate. Adesea modul lor de interferare nu este constientizat. Sa ne amintim ca gandurile genereaza reactii si reactiile, comportamente.
In procesul nostru de cautare, investigare, noi, oamenii, se intampla uneori sa ramanem cantonati doar intr-un singur sau cel mult doua segmente si atunci ne lipseste viziunea de ansamblu asupra situatiei “problema”. Astfel penetrarea in actul sexual constituie doar un mijloc, nu scop in sine, ci un mijloc folosit pentru potentarea excitatiei. In acelasi timp, penetrarea si miscarile “du-te-vino” nu sunt garantia sau conditia princeps a orgasmului. Ele pot induce monotonie, devin in timp rutina. Putina creativitate nu strica.
Joaca-te! Experimenteaza! Pauzele nu constituie neaparat intreruperi, ci un prilej de experimentare a unor noi pozitii, a unor noi miscari, atingeri etc.
Gestioneaza-ti dorinta de performanta ( presiunea lui “prea repede si prea bine”). Exista diferente semnificative intre calitativ si cantitativ, mai ales cand este vorba de sex. Nu esti numai tu acolo. Se intampla sa fiti doi! Este alegerea ta ca in experienta avuta, sa fii tu singur si performantele tale sau tu in relatie cu persoana iubita sau dorita in acea clipa.
Dimensiunea penisului, intensitatea penetrarii, frecventa raporturilor sexuale nu constituie criterii ale virilitatii sau ale eficacitatii sexuale, nici pentru barbati, nici pentru femei. Sunt acele mituri care “ucid” pasiunea; mituri vehiculate fara baze reale, adaptabile la viata sexuala a fiecaruia dintre noi
Pana sexuala?! Penele sexuale exista la toti barbatii, la toate varstele. De ce tocmai tie? De ce tocmai atunci? Sunt lucruri ce se pot intampla.
Tu esti cel care, plecand de la o astfel de experienta, generalizezi sau percepi lucrurile ca pe un incident ce se poate intampla oriciu, implicit si tie, ATUNCI si ACOLO, fara a incepe sa cazi in iuresul lui “intotdeuna”, “mereu”, “sunt terminat”, “sunt impotent” etc. Este normal si nu neaparat de neconceput sa ti se intample.
Ia-ti cateva clipe si mediteaza pe marginea subiectului. Ai sa observi ca lucrurile incep sa se intrevada si din alta perspectiva decat cea de pana acum. Si acum te intreb: “Ti s-a intamplat vreodata in relatia cu o femeie, cu putina ascultare activa, sa descoperi ca ceea ce-i poate place acesteia la un raport sexual sa nu aiba nimic de-a face cu ceea ce iti inchipuiai tu ca ar fi placut pentru o femeie?“.
Adesea este de preferat sa depasesti nevoile personale, propriile tale asteptari si sa incerci sa vii in intampinarea asteptarilor celuilalt, in speta dorintele si asteptarile femeii de langa tine. Ar fi o ocazie de a te detasa, departa de propriile scheme si a incerca ceva nou sau chiar de a-ti pune in practica unele fantezii.
Senzualitate, dorinta, pasiune, atingeri, atmosfera, comunicare nonverbala… Cum ar fi sa renunti pentru o clipa la autocontrol?! Sa te lasi purtat de senzualitatea si placerea partenerei?! S-ar crea o atemporalitate in care performanta, esecul sau temerile nu si-ar gasi locul, ci pura simtire, experimentare de noi trairi si senzatii. Vizualizeaza acest tablou in culori si sonoritati cat mai vii! Gusta-l! Adesea sinesteziile pot genera placeri nebanuite.
Evita sa confunzi capacitatea de a avea erectie si penetrarea eficace cu capacitatea de a declansa un orgasm partenerei. Nu in asta rezida task-ul tau. Nu exista task-uri in sex.  Orgasmul depinde de multi alti factori pe langa erectia mentinuta vaginal! De exemplu, starea de relaxare a partenerei, atmosfera creata, preludiul, buna dispozitie, climatul, anticiparea momentului etc. Este un joc in doi. Antreneaza-ti si partenera in acest joc!
Exista decalaje intre voi?!
Discutati-le intr-o maniera in care nici unul dintre voi sa se simta lezat sau invinovatit in vreun fel. Este important sa comunicati, insa conteaza maniera comunicarii si mai ales momentul si locul. Nu te apuca sa despici “firul in patru” acolo unde ar trebui sa fie numai senzualitate si placere. Alege zone neutre.
Ti-e teama de discutii?! Consideri ca nu reusiti sa gasiti canale de comunicare compatibile?! Impartaseste-ti temerile, neincercand vreodata sa vorbesti in locul celuilalt, ci cauta sa vorbesti doar in ceea ce te priveste (“am sentimentul ca…”, “mi-ar place sa …”, “mi-as dori…” etc). Si nu in ultimul rand, ma reintorc la joc.
Raportul sexual este un joc.
Scopul lui este ca cei doi parteneri sa se simta bine impreuna,  sa experimenteze placerea. Actul sexual este departe de a fi motivat de dorinta de a demonstra ceva, de a-l domina, controla pe celalalt. Binedispozitie, relaxare si nu incrancenare, incordare! De vei reusi sa treci prin filtrul personal aceasta invitatie la lucru, parcurgand fiecare pas si culegand ceea ce ti s-ar potrivi sau ti-ar fi util, atunci nu ai pierdut timpul citind acest articol si nici invitatia mea nu a fost in zadar. Am castigat amandoi!

psiholog Jeni Chiriac

Leave a Reply