Dificultatea subiectiva de a spune NU

Multi dintre noi intampinam adevarate dificultati in a spune nu celorlalti si uneori si noua insine!

Dar oare de ce ne este atat de greu?cropped-jeny11.jpg

Posibil din nevoia de a nu dezamagi, din frica de a nu rani sau leza, din dorinta de a nu parea insensibili, duri sau agresivi celorlalti, chiar inclusiv din teama de a nu fi judecati, etichetati sau respinsi etc.

Raspunsul difera de la persoana la persoana, din acest motiv este important ca atunci cand noi insine suntem refuzati sau suntem pusi in fata unui nu, sa evitam a lua acest nu personal!

Dar de fapt ce se intampla cand imi este greu sa spun nu? In fapt, greutatea rezida in nevoia noastra si felul in care ne valorizam pe noi insine in relatie cu ceilalti. Adesea gasim ca ne este mai usor „sa trecem” peste noi insine… Cum? Ce facem de fapt? Acceptam lucruri, prin neputinta noastra de a spune nu, contrare asteptarilor, nevoilor, dorintelor, intereselor si chiar peste resursele si disponibilitatea noastra de moment. Cu alte cuvinte, fie ca ne place fie ca nu, fie ca vrem fie ca nu, ne obligam in relatie cu ceilalti cedand controlul propriei vieti in mana celor din jurul nostru, fie ca vorbim despre cei dragi, fie ca vorbim despre colegii de serviciu etc.

Insa aceasta dificultate in a spune nu poate avea urmari sau implicatii mai profunde de atat, punandu-ne chiar viata in pericol atunci cand suntem alcoolici si nu putem spune nu in fata unui pahar sau a unei sticle de alcool sau cand suntem toxicomani si nu putem spune nu unei bile sau unui plic de legale.

Cei mai multi dintre noi suntem departe de a constientiza ca am avea o problema datorita faptului ca aceasta incapacitate personala adesea este mascata de frici sau nevoi mai putin constructive. cel mai des, cei care constientizeaza sunt cei incercati de vreo dependenta, fie ca este vorba de dependenta afectiva, fie ca este vorba de o dependenta de acool sau substante psihoactive.

Prin urmare este esential ca fiecare dintre noi sa intelegem ce se intampla cu noi ori de cate ori ne este greu sa spunem nu si sa punem in practica un plan personalizat de iesire din situatie.

Leave a Reply