Definitia conflictului…in viata de cuplu?

cearta-test.png

Conflictul a fost definit de-a lungul timpului intr-o multitudine de forme. Disputa, neintelegere, dezacord, divergenta etc sunt termeni uzuali pe care ii auzim mereu si care au legatura cu existenta unor stari conflictuale. In momentul in care are loc o ciocnire intre interesele, conceptele sau orgoliile unor persoane avem de-a face cu un conflict. Iar acest lucru se intampla extrem de des in viata de zi cu zi a unui cuplu. Exista diferite tipuri de conflicte: conflicte intrapersonale, conflicte interpersonale, conflicte de grup, conflicte organizationale, conflicte sociale s.a.m.d. Acestea adesea se rasfrang in arena vietii de cuplu.Unde ne este mai usor sa ne descarcam frustrarile ?

Desfasurarea fiecarui conflict parcurge anumite etape cele mai importante fiind: dezacordul, confruntarea si rezolvarea. Dezacordul este faza initiala a conflictului in care partile constientizeaza ca au abordari diferite cu privire la situatia generatoare de conflict. In situatia in care acest dezacord este in imposibilitate de a fi solutionat de catre fiecare dintre parteneri adesea si nu se gaseste o solutie de compromis, imbratisata de catre partile implicate, se ajunge la confruntare (cearta). Aceasta poate imbraca diverse forme: de idei, verbala, fizica etc. Cei implicati sunt cei care decid formele acesteia.

Rezolvarea conflictului depinde in egala masura de ambii parteneri.

Cand vorbim despre celalalt, in locul celuilalt, uitam sa vorbim despre noi insine si « critica constructiva » se transforma in repros, iar rezolvarea apare ca un <nesfarsit> compromis. Frustrarile cresc, sentimentul de neintelegere si lipsa de armonie se accentueaza, devenim agresivi, respingem, acuzam, ne retragem, refuzam si astfel ne trezim intr-un cerc vicios din care pentru multi, singura scapare pare a fi divortul.

Leave a Reply