Tot ce trebuie sa ii spui copilului tau in expertiza psihologica
Ce să-i spuneți copilului dumneavoastră despre evaluare atunci cand aveti de efectuat o expertiza psihologica judiciara sau extra-jdiciara
Părinții se îngrijorează adesea legat de efectele pe care o astfel de evaluare le va avea asupra copiilor lor. Copiii nu se simt confortabil să fie nevoiți să vorbească despre îngrijorările lor cu o persoana necunoscuta, fie el specialist. Ei sunt adesea îngrijorați să nu-și rănească părinții.
Respectarea acestor linii directoare poate ajuta evaluarea să meargă un pic mai bine.
Este important să țineți cont de câteva lucruri atunci când vorbiți cu copilul dumneavoastră despre această evaluare:
- În primul rând, nu-l mințiți pe copilul dumneavoastră despre ceea ce se întâmplă, dar nici nu exagerati dandu-i detalii care nu il privesc sau ii depasesc capacitatea de intelegere.
- Încercați să explicați, în termeni corespunzători vârstei, că va vorbi cu cineva despre familie și că singura preocupare a acestei persoane este să descopere ce este cel mai bine pentru el/ea.
- Asigurați-i că nu li se va cere să spună lucruri rele despre niciunul dintre părinți, doar adevarul asa cum il stiu ei sau că nu li se va cere să aleagă pe care dintre parinti il place cel mai mult etc.
- Spuneți-i copilului că nu vor fi injecții sau alte proceduri dureroase, și că întâlnirea va implica în mare parte doar discuții si activitati/joculete si ca un pic de disconfort este de la sine inteles odata ce vorbeste depre lucruri sensibile sau importante pentru el/ea/ei.
- Spuneți-i copilului că veți fi în apropiere pe toată durata evaluării, insă că poate să ii spună specialistului ce anume il preocupă sau daca vrea să vină la dvs, insă că el va ramane in compania specialistului (prescolari si scolaritatea mica).
- Aveți grija sa incercați sa nu influentați in niciun fel ceea ce va spune copilul dvs. Specialistii sunt interesați să observe atitudinile, preferințele și experiențele copilului dvs. Copilul poate fi întrebat dacă vreunul dintre părinți a vorbit cu el despre ce să spună la psiholog.
- Cel mai distructiv lucru pe care îl fac părinții în disputele privind custodia copiilor este să vorbească urât despre celălalt părinte. Vă rugăm să aveți grijă, în orice moment, să vă asigurați că copilul dumneavoastră nu vă aude spunând lucruri negative despre celălalt părinte, indiferent cât de supărat ați fi. Acest lucru va deruta și va supăra întotdeauna copilul și nu este niciodată productiv.