Conflictul in familie


/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Tabel Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

img_3350-2.pngConflictul are cauze multiple si este initiat de catre una dintre aceste cauze: frustrari, stres, expectante sau standarde interiorizate prea mari etc, pe fondul unei acumulari indelungate. Evident, acest lucru nu este valabil in cazul conflictelor spontane care sunt favorizate de anumite trairi sau stari de moment. Cauza cea mai frecventa care genereaza conflictul este lipsa de comunicare sau comunicarea deficitara in relatie cu celalalt,dar cel mai adesea in relatie cu propria persoana. Aplanarea conflictului devine imposibila in situatia in care lipseste comunicarea intre partile implicate in conflict. Din acest motiv, tensiunile dintre parti se amplifica si in final se ajunge la pozitii aparent ireconciliabile, iar intimitatea sau copii se transforma in « obiecte » de santaj sau revendicare intre parteneri.

Acesta este momentul in care interventia consilierului sau psihoterapeutului isi gaseste aplicabilitatea si utilitatea. In cadrul sedintelor de consiliere, se realizeaza un lucru important care constituie un prim pas in solutionarea conflictului: partile reincep sa comunice sau <invata> sa comunice in relatie, descoperind ascultarea activa si secretele unei comunicari eficiente in cuplu. Chiar daca la inceput (in sedinta comuna) tonalitatea si intensitatea discutiilor dintre parti pare ca ascunde pozitii ireconciliabile, pe parcurs si in special in sedintele separate, partile incep sa genereze optiuni de solutionare a conflictului. Acestea sunt puncte de plecare importante care pot duce intr-un final la intersectarea intereselor partilor implicate si la nasterea unei solutii de solutionare a conflictului, reciproc agreate. Dincolo de pasiune, iubire, sentimente, ideea de relatie stabila si implicit de familie, presupune ideea de parteneriat. Astfel cei doi isi amintesc ca sunt in aceeasi tabara, si nu pe pozitii beligerante.

Leave a Reply