Consiliere parentala,  Divort,  Scoala parintilor

Sicanarea în divorț

Sicanarea pe durata divorțului și postdivorț poate fi o problemă serioasă și complexă, care poate afecta atât adulții implicați, cât și copiii, dacă există. Sicanarea poate lua multe forme, inclusiv comportamente abuzive, manipulatoare, instigare la conflicte sau orice acțiuni care au scopul de a provoca stres, anxietate sau probleme în relația dintre foștii parteneri. 

Impactul asupra adulților:

 • Stres și anxietate: Sicanarea constantă poate duce la niveluri ridicate de stres și anxietate pentru persoanele implicate. Aceasta poate afecta sănătatea mentală și bunăstarea generală.
 • Dificultăți în relații viitoare: O experiență negativă și continuă de sicanare în timpul și după divorț poate afecta capacitatea unei persoane de a construi și menține relații sănătoase în viitor.
 • Probleme financiare: Sicanarea poate implica conflicte legate de pensii alimentare sau alte aspecte financiare, afectând securitatea financiară a ambelor părți.
 • Afecțiuni de sănătate: Nivelurile ridicate de stres pot avea un impact negativ asupra sănătății fizice a adulților, contribuind la probleme precum hipertensiunea arterială sau alte afecțiuni.

Impactul asupra copiilor:

 • Stres și anxietate: Copiii pot resimți stresul și tensiunea dintre părinții lor și pot dezvolta propriile probleme de sănătate mentală ca rezultat.
 • Confuzie și vinovăție: Copiii pot fi confuzi și se pot simți vinovați pentru situația prin care trec părinții lor. Sicanarea poate agrava aceste sentimente.
 • Probleme școlare și sociale: Copiii expuși la sicanare în timpul și postdivorț pot avea dificultăți în școală și pot avea probleme în relațiile cu colegii.
 • Impact pe termen lung: Experiența negativă a sicanării în copilărie poate avea un impact pe termen lung asupra dezvoltării emoționale și relaționale a copiilor.

Pentru a gestiona sicanarea pe durata și postdivorț, este important să se ia în considerare următoarele:

 1. Comunicare clară: Încercați să mențineți o comunicare clară, calmă și respectuoasă cu fostul partener. Evitați conflictul și tentația de a răspunde la provocări.
 2. Setarea de limite: Stabiliți limite clare în ceea ce privește comunicarea și interacțiunile. Dacă comunicarea devine abuzivă sau distructivă, puteți căuta ajutor legal sau mediere pentru a rezolva problemele.
 3. Protejarea copiilor: Încercați să protejați copiii de conflictele dintre voi și să le oferiți un mediu stabil și sigur. Evitați să îi implicați în disputele voastre.
 4. Asistență juridică și mediere: În cazurile grave de sicanare, puteți căuta ajutor legal pentru a vă proteja interesele și pentru a stabili acorduri clare privind copiii și finanțele. Medierea poate fi, de asemenea, o opțiune pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor.
 5. Asistență psihologică: Pentru adulți și copii, terapia poate fi utilă pentru gestionarea stresului, anxietății și pentru dezvoltarea unor strategii sănătoase de gestionare a situației.
 6. Concentrarea pe bunăstare: Încercați să vă concentrați pe propriile nevoi și bunăstare, astfel încât să puteți rămâne puternici și să puteți face alegeri sănătoase pentru voi și pentru copii.

Este important să acționați într-un mod conștient și responsabil pentru a minimiza impactul negativ al sicanării asupra tuturor celor implicați. Dacă sicanarea devine o problemă majoră, căutați ajutor din partea profesioniștilor calificați și a specialiștilor în domeniul psihologiei și dreptului familial.

 

Leave a Reply