Sindromul Peter Pan

Sindromul Peter Pan a fost descris de psihologul Dan Kiley în 1983 și se referă la adulții care se comportă ca un copil sau adolescent și sunt incapabili să-și asume responsabilitatea acțiunilor lor și de a se comporta conform vârstei sale biologice, deși au un nivel de inteligență peste medie. Este întâlnită în special la bărbați.  Numele vine de la personajul omonim, Peter Pan, care  refuză să crească și preferă să se închidă în lumea copilăriei.

 Persoana care manifestă un astfel de sindrom este sigură pe ea, chiar arogantă, atitudine prin care ascunde involuntar nesiguranța și incapacitatea de a adopta decizii. Pe lângă imaturitate emoțională, se mai caracterizează prin teama de a greși și de a nu fi acceptat și iubit de cei apropiați. Persoana are tendința dea recurge la minciuni, la exagerări și adesea vorbește despre proiecte ambițioase sau de aventuri sentimentale extravagante.  Nu își asuma responsabilitatea asupra actelor sale și fuge de consecințe. Este preocupat de propria persoană și de propriile probleme, susținând că toți ceilalți sunt responsabili de lucrurile negative din viața sa. Nu acceptă compromisul, considerându-l un obstacol în calea libertății sale.

În cadrul relației de cuplu, atunci când apar probleme, caută să nu se implice, să nu aibă planuri pe termen lung. Instabilitatea afectivă se transpune în tendința spre infidelitate. Una din principalele cauze o constituie lipsa de afecțiune din copilărie. La maturitate, o astfel de persoană dorește să se simtă protejată, fugind de angajamente. De exemplu, bărbații cu acest sindrom preferă să locuiască cu părinții sau se angajeaza in relații fără obligații sau in care fac doar act de prezența, bucurandu-se de avantajele relației dar nedaruind nimic in schimb decat propria prezența sau își întemeiază o familie la vârste avansate. În plus, este foarte constient de drepturile sale si are asteptari doar de la persoanele din jur si mai putin de la sine. Se doreste un rasfatat al sortii si nu face decat ceea ce ii place, supravalorizeaza propriul efort. Se simt bine cu ei insisi:)

Daca te regasesti in acest tablou, fa pasul si ajuta-te singur, mergand la psiholog, inainte ca viata sa iti rezerve suprize neplacute fara de rezolvare!

Leave a Reply