Sfaturi pentru parinti si teama de intuneric

frica.jpg

  • Evita sa folosesti indemnuri de genul “Nu-ti fie teama!”, “Nu te mai purta ca un copil!” Aceasta este una dintre greselile care trebuie evitate.
  • Lasa-l sa dorma cu o lumina de veghe! Copii se tem ca ceea ce i-a speriat in somn sa nu se intample cu adevarat. Posibilitatea de a se repera in spatiu cand se trezeste in toiul noptii conteaza foarte mult. Poti folosi o veioza, lumina de pe hol sau putina lumina ce ajunge dintr-o camera alaturata, sau chiar beculetele de la pomul de craciun.
  • Cu totii ne amintim de ingerii pazitori ai copilariei noastre! Merita sa incerci sa pui o icoana in camera celui mic si sa-i spui ca Dumnezeu e mereu acolo ca sa-l protejeze si nu va permite sa i se intample nimic rau.
  • Nu-l lasa sa se uite prea mult la televizor! Evita sa-ti lasi micutul peste zi sa priveasca emisiuni sau filme ce contin scene inspaimantatoare; deoarece cand va veni ora culcarii el va asocia intunericul cu scenele de groaza care i s-au intiparit in subconstient.
  • Lasa-l sa doarma in patul sau! O mare greseala pe care o fac parintii este sa ia copilul sa dorma cu ei, sau unul din parinti sa vina sa doarma cu micutul in camera acestuia. Poti sa mergi la marginea patului si sa stai cu puiul tau pana adoarme sau pana se simte mai bine si ii poti lasa usa deschisa la camera, spunandu-i sa te strige daca are nevoie de tine.
  • Discuta cu micutul tau referitor la frica de intuneric! Copilul, la puterea sa de intelegere, daca tu ca parinte ii ignori problema, ar putea interpreta “Ceva este in neregula cu mine”. Copii se tem ca ceea ce i-a speriat in somn sa nu se intample cu adevarat, manifesta anxietate sau vinovatie chiar si cand povestesc cosmarul pe care l-au avut. Discuta cu copilul tau si incerca sa afli mai exact de ce anume ii este teama.
  • Lasa-l sa vorbeasca despre temerile sale si sa se descarce. Este primul pas in invingerea temerilor sale.
  • Nu insista mai mult decat este necesar! De asemenea, nu pierde ore in sir sa discuti despre frica de intuneric, cateva minute iti vor fi deajuns. Daca accentuezi asa de tare aceasta teama, copilul va incepe sa se intrebe de ce insisti daca tot stii ca frica este nefondata.

Leave a Reply