Cum va scapati copilul de frica de bau-bau?

 

 

babysleep1.jpg

Daca „monstri” se ascund sub pat, in debara sau izvorasc din intuneric, este indicat mai intai sa linistiti copilul, apoi sa va plimbati cu el prin camera, cu lumina aprinsa, sa va uitati impreuna dupa perdea sau sub pat pentru a-i dovedi ca nu se ascunde nimic acolo. Apoi reintors in pat copilul, sa ii povestiti o intamplare a unui baietel oarecare, la fel ca si el, care a castigat batalia cu intunericul.Fiti atenti la intrebarile copilului! Acestea sunt adesea in cautarea unor raspunsuri securizatoare. Ele pot fi amanate pentru a doua zi, cand povestea se poate relua sau continua cu „aventurile din Tara Intunericului”.
Indrumati copilul sa-si foloseasca imaginatia in sens pozitiv! Daca imaginatia naste personaje negative (monstri), de ce nu ar naste si personaje pozitive (zane, cavaleri salvatori)?
Adesea frica poate fi traita ca stare, fara ca si copilul sa se trezeasca (asemenea visului in vis). Daca inca este mai mult somnoros, decat treaz, il imbratisati, il mangaiati, ii cantati cantecul de leagan sau deschideti cutia muzicala cu puteri magice.
Dupa ce au fost depistate, e bine ca parintii sa le observe si sa noteze durata, tipul manifestarii, reactiile copilului, frecventa etc. In cazul celor care denota o anxietate, pot avea legatura cu evenimente din viata reala sau deranjeaza copilul e necesar sa se vorbeasca cu el despre aceste lucruri, sa i se povesteasca daca intreaba si in nici un caz sa nu fie pedepsit sau luat in ras. Orice problema aparuta la copil, inclusiv frica de intuneric, reprezinta un semnal de alarma pentru ceea ce se intampla in familia lui (fie ca relatia dintre parinti nu merge cum trebuie, fie ca unul dintre parinti are o problema, fie ca apare un nou membru in familie – nasterea unui alt copil; mutarea domiciliului etc) sau in mediul lui subiectiv (educatoare, gradinita, scoala, colegi, grup de joaca, persoane apropiate reprezentate de rude, bona, menajera, ingrijitoare etc). Oricare dintre aceste evenimente se poate transpune sub forma unui simptom, perturband echilibrul psihic al copilului. Frica de intuneric poate fi unul dintre aceste simptome.
Este indicat ca parintele sa ia in serios de la bun inceput aparitia oricarui astfel de simptom in viata copilului si sa se adreseze unui specialist, chiar si pentru consultanta de specialitate.

Leave a Reply