Mitul contraceptiei de urgenta

doctor_northfoto.jpg

Cu totii ne simtim mai in siguranta la ideea ca exista ceva acolo care ne poate scoate din incurcatura…insa ce ar trebui sa stim totusi inainte?!
* Contraceptia de urgenta nu este o  metoda contraceptiva de lunga durata.
* Orice medicament care ne influenteaza direct sau indirect secretia hormonala trebuie folosit cu precautie si in cunostinta de cauza.
* Contraceptia de urgenta este o metoda care se aplica ocazional. Ce inseamna ocazional? Adica o data la 3-4 luni maxim!
* Ce ne-a fost util intr-o circumstanta, nu ne este neaparat util in orice situatie.
* Este utila, ca metoda, in cazul unui contact sexual neprotejat sau in cazul esecului unei alte metode contraceptive (ruperea prezervativului, diafragmei etc).
* Daca efectele secundare nu ies in evidenta imediat de la administrare, asta nu inseamna ca ele nu exista.
* Contraceptia de urgenta nu previne sarcina in orice situatie. Administrarea este recomandata pana in 72 de ore de la contactul neprotejat.
* Ce inseamna intr-un interval de 72 de ore? Asta inseamna ca eficienta metodei este garantata in maximum acest interval.
* Femeile care au o viata sexuala regulata nu sunt sfatuite sa apeleze in mod frecvent la aceasta metoda, ci sa aiba in vedere contraceptia hormonala de lunga durata sau orice alta forma de contraceptie.
* Chiar daca activitatea sexuala tine de viata noastra intima, este in interesul nostru sa fim in evidenta unui cabinet de planning familial. Medicul ginecolog sau sexologul sunt departe de a fi parintii nostri, “instante de numarat de cate ori facem dragoste si cu cine”; ei sunt unii dintre cei mai in masura specialisti care  pot veni in intampinarea nevoilor noastre prin raspunsuri, sfaturi, alternative.
* Daca ati aflat ca sunteti insarcinata si vreti sa”scapati” de sarcina, contraceptia de urgenta nu va intrerupe sarcina.
* Medicamentul contraceptiv de urgenta, aplicat ca urmare a celui de-al doilea contact sexual neprotejat, se poate dovedi ineficient in prevenirea sarcinii.
* Utilizarea contraceptiei de urgenta nu inlocuieste precautiile necesare impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
* Dupa administrarea lor, ciclurile menstruale sunt de obicei normale si se instaleaza  la datele prevazute. Exista totusi si cazuri in care pot aparea usoare sangerari pasagere la doua-trei zile de la administrare sau situatii in care, in perioada de 7 zile de pauza ce urmeaza contraceptiei hormonale regulate, sangerarea menstruala sa  nu apara. (Daca sangerarea persista sau este abundenta, se recomanda control ginecologic; in acelasi timp, in cazul absentei sangerarii menstruale este obligatorie excluderea posibilitatii unei sarcini).
Oricat de multe am crede ca stim, este posibil sa ne scape ceva; deci putem cunoaste mai multe,(orice informatie undeva candva ne poate fi de folos si nu ne strica sa stim).

            Psihoterapeut-sexolog, Jeni Chiriac

Leave a Reply