Hipocondria (ipohondria)

Hipocondria (ipohondria sau frica privind starea sănătăţii)

Ipohondria reprezintă o teamă nejustificată pentru sănătatea proprie,frica că are o anumită boală sau că ceea ce prezintă el este o problemă foarte serioasă.

Una dintre primele sarcini ale terapiei cognitiv-behavioriste în orice situaţie somatică este aceea de a stabili până la ce nivel anxietatea, frica de sănătate contribuie direct sau indirect la suferinţa pacientului şi la maniera în care el îşi prezintă situaţia. Aceasta nu înseamnă că ipohondria este totdeauna implicată în menţinerea oricărui tip de problemă somatică, dar problema este totdeauna deschisă pentru o abordare psihologică.

Stabilirea problemei somatice specifice poate evidenţia şi alţi factori de menţinere şi de  coexistenţă cu anxietatea legată de problemele sănătăţii, adesea fiind de ajutor de a interveni în ambele arii. Obţinând o anumită reducere a anxietăţii privind sănătatea, în tratamentul de la început al problemelor somatice este adesea un scop care poate fi realizat rapid, uşurând eficacitatea altor intervenţii,în mod particular când există un grad semnificativ de anxietate privind starea de sănătate,care cel puţin iniţial este intensă. O importantă ilustrare a acestui lucru este efectul credinţelor privind complianţa cu regim medical.

Leave a Reply