Iata ce spun specialistii despre persoanele codependente!

hidden.jpg

Cele zece caracteristici fundamentaleale persoanei codependente:1.    Persoana codependentă este dominată de una sau mai multe obsesii.

Este vorba despre acele idei, credinte irationale ridicate la rang de adevaruri supreme. absolute de unii dintre noi. In afara lor, aceste persoane nu se pot simti in control sau securizate.

2.    Persoana codependentă este marcată şi suferă din cauza situaţiei problematice din familia în care a crescut.

Lupta pentru iubirea, atentia parintilor nostri… cati dintre noi ne mai amintim de felul in care cerseam atentie, afectiune parintilor prea obositi de munca pentru a mai gasi alte resurse decat verificarea temelor si implementarea de reguli? Instabilitatea emotional-afectiva existenta in relatia mama-tata, intre parinti pot avea consecinte serioase la nivel de atasament, incredere, sentimentul de apartenenta, sens in viata sau nevoie de a iubi si a fi iubit.

3.    Persoanele afectate de codependentă au un foarte scăzut respect de sine (şi, adesea, demonstrează şi un grad scăzut de maturitate).

Intr-un climat cu una calda una rece, ca intr-o arena cu lei, copilul de astazi si implicit adultul de maine va creste timorat, nesigur, culpabilizat de sentimentul de inutilitate, neputinta, dar mai ales de neiubire de sine si lipsa de incredere in el ca persoana unica, demna de a fi iubita si respectata.

4.    Codependentul este sigur că fericirea lui depinde de ceilalţi.

In cautarea lui de a ii multumi pe ceilalti, de a plati oricat si oricum pentru armonia in relatiile cu persoanele din jur (mai ales a celor importante pentru fiinta si esenta lui), ii va imputernici pe acestia cu putere de viata si moarte asupra lui, si implicit sufletului lui! Toata existenta lui va resimti un puternic gol interior, un vid ce nu il va simti umplandu-se decat prin ceilalti si aproape deloc in relatie cu sine. El nu exista decat prin ceea ce este pentru celalalt si ce simte pentru acesta din urma, fie ca vorbim despre persoana iubita sau parinte etc.

5.    În schimb, persoana codependentă se simte excesiv de responsabilă pentru ceilalţi.

Isi va gasi sens in a veghea asupra celorlati, uitand de sine, tributar sacrificiului de propriei sale identitati, propriei sale fiinte. Nu va avea odihna pana nu va rezolva tot ce tine de ceilalti, gasindu-si gratificarea si satisfactia personala din asta. Inconstient, o astfel de persoana spera ca intr-o zi sa gaseasca pe cineva la fel ca el, neconstientizand faptul ca atunci cand va intalni o astfel de persoana, nu va putea accepta pentru ca problema lui nu consta in a oferi iubire sau sacrificiu de sine, ci de a primi dragostea si grija celuilalt fata de  propria lui persoana. Discomfortul lui afectiv emotional rezida in dificultatea de a primi iubire si mai putin de a da, pentru ca in adancul sufletului lui considera ca nu merita sa fie iubit!

6.    Relaţia dintre codependent şi partenerul lui de viaţă sau altă persoană importantă pentru el este tulburată de o lipsă de echilibru între dependenţă şi independenţă, cu efecte extrem de nocive.

Situatia de reciprocitate fiind retraita destul de frustrant, adesea va trece prin fluctuatii de dispozitie, crize existentiale, depresii, agresivitate fata de celalalt etc.

7.    Persoana codependentă este un adevărat maestru al negării şi reprimării.

O astfel de persoana isi va reprima nevoia de a fi iubit (de a primi) prin nevoia declarativa si asumata obsesiv de a iubi si implicit de a oferi, osciland intre reprimare si negarea propriilor nevoi. Cel mai adesea in ciuda tariei cu care va sustine ca stie ce vrea, nu va sti adesea. Se va simti frustrat.

8.    Persoana codependentă îşi face griji pentru lucrurile pe care nu le poate influenţa şi încearcă adesea să le schimbe.

Cautand resorturi de rezolvare cu precadere in exterior, in ceilalti, sub compulsivitatea propriilor nevoi interioare neconstientizate si neasumate, se va centra in a ii schimba pe ceilalti, conditionandu-si propria sa schimbare de controlul excesiv al celor din jur, situatiilor, circumstantelor etc.
9.    Viaţa persoanei codependente se desfăşoară între extreme.

Acest lucru necesita un consum urias de energie. Adsea o astfel de persoana se va simti surmenata, zbatandu-se adesea pe uscat in cautarea lui nicaieri precum mitul lui Sisif!

10.    Persoana codependentă caută în permanenţă ceva despre care crede că îi trebuie sau îi lipseşte în viaţa personală.

Si ne reintoarcem la obsesii si credintele irationale ce ne hranesc prejudecatile interioare!

Leave a Reply