Ce trebuie sa ramana in dormitor si ce ar trebui sa se spuna fara perdea?

sex.jpg

Raspuns

Este de preferat ca si cuvantul TREBUIE sa dispara din viata noastra sexuala si sa fie inlocuit in functie de context, circumstanta cu cuvinte precum: “am nevoie” “mi-ar placea” “imi doresc” “simt” etc.
In cadrul relatiei de cuplu, cand vorbim de viata sexuala, multe lucruri tin de intimitatea celor doi. A le scoate la rampa adesea inseamna depersonalizare, descarcarea de acea magie sau tensiune sexuala si nu mai tine de intimitatea in doi, ci de alte nevoi: nevoia de a se simti iubit, nevoia de confirmare, nevoia de afirmare si implicit recunoastere, de afiliere etc.
Daca cei doi parteneri se simt confortabil sa isi impartaseasca din intimitatea vietii de cuplu cu ceilalti, atunci fiecare se poate simti liber sa isi dezvaluie din trairile si senzatiile pe care le-au experimentat sau din fantezii.
Adesea comunicarea “fara perdea” a fanteziilor cu persoane care sunt din afara cuplului are ca efect normalizarea realitatii subiective in contextul dorintelor secrete, pulsiunilor sexuale a fiecaruia dintre noi. Spunand cu voce tare sau auzind si la altii ceea ce tu abia puteai sa iti soptesti in minte ca ti-ai dori sa experimentezi sexual vorbind, iti poate schimba atitudinea avand un efect dezinhibator, eliberator care este departe de a insemna trecerea rapida la indeplinirea fanteziei X sau Y, ci acceptare, catharsisul sentimentelor de culpabilitate generate de nevoia de a face ceva interzis. Se trece bariera autocenzurii si apoi a cenzurii sociale.
De retinut ca aceasta dezinhibare presupune si puterea sau libertatea de a spune NU care este important sa fie respectata si la nivel de cuplu, si la nivel de grup sau societate.

Leave a Reply