Educatia sexuala- debutul vietii sexuale

“Vreau sa incep…dar nu stiu cum”

the_kiss.jpg

Debutul vietii sexuale…intrebari, cateodata raspunsuri…insa de multe ori resimtim nevoia de a pune intrebari mai mult decat a ne da noi raspunsuri… nevoia de a cunoaste inainte de a experimenta! O astfel de nevoie este laudabila si de cultivat acolo unde poate lumina prea puternica sau intunericul nu o lasa sa iasa la iveala sa-si ceara drepturile.
A sti ce faci inainte de a face! De unde aceasta nevoie? Ce anume din noi determina nevoia unei astfel de cunoasteri apriori?
Si o sa incep cu o observatie interesanta facuta de cineva undeva (stie el/ea cine): ”Specialistii s-au intrebat asupra varstei ideale de “pierdere a virginitatii”, atat la fete cat si la baieti. Noi cei care experimentam din plin trairile adolescentine ne intrebam nu cand ci cum ar fi, cum m-as simti, care sunt pasii, cum pot lua o astfel de hotarare, cum este sa faci sex, la ce anume sa ma astept etc?” Acestea sunt intrebarile care apar des in mintile noastre cand ne punem problema unui debut sexual. Cand?
Este foarte important sa nu te simti presat in nici un fel sa faci sex, sa simti tu ca e momentul. Ce inseamna a simti?
Sa ne intrebam pentru o clipa cum este sa iti fie “rusine” de ceea ce simti, sa te simti “vinovat” pentru ceea ce se trezeste in tine la gandul/ implusul de a face dragoste.
Sa ne permitem chiar si pentru o clipa sa ne privim in ochi si sa fim sinceri/ sincere cu noi insine: “O dorim pentru noi sau doar pentru ca si ceilalti o fac sau au facut-o?”.
Sa deschidem ochii mari si sa ne privim ca pentru prima data si sa ramanem curiosi la ceea ce aflam despre noi privindu-ne.
A te gandi la implicatiile generate de raportul sexual si a te informa cu privire la actul in sine, poate fi un lucru util in luare unei decizii corecte fata de tine (sarcina, bolile cu transmitere sexuala, , implicatii emotionale si consecinte, dezamagiri etc).
A te simti inseamna a fi familiarizat cu tine insuti/insati, a-ti permite sa te explorezi, sa te cunosti atat ca trairi, curiozitate, implusuri cat si ca trup.
Ma simt confortabil cu mine? Daca ma simt confortabil cu mine, atunci imi cresc sansele de a ma simti confortabil si in prezenta altcuiva.
Daca prietenii tai declara ca o fac, asta nu inseamna ca lucrurile chiar asa si stau in realitate. Unde?
Odata hotararea luata, este util sa stim si …aici as reformula si m-as referi la loc ca si context. Locul este tributar fanteziei fiecaruia dintre noi si difera de la cuplu la cuplu, de la fantezie la fantezie. Ceea ce ramane ca si constanta este felul cum ne simtim in acel loc.
Alegerea locului, ca si cea a momentului ideal este in stransa legatura cu sentimentul de intimidate, de siguranta in acea intimidate, de a ne simti in largul nostru acolo.
Sa ne imaginam cum ar fi sa facem pentru prima data dragoste undeva unde exista riscul in orice moment ca cineva sa ne surprinda, ca cineva sa ne priveasca, cat de preocupati am fi de acest lucru etc (asta in conditiile in care nu o dorim cu adevarat si ar constitui un factor de stress in plus). Si ne-ar fi util sa ne raspundem la intrebarea: “De ce anume as avea nevoie ca sa ma simt in siguranta, in largul meu in acel loc?”
De ce? Inevitabilul “de ce?”… Cineva ar putea fi tentat sa raspunda: “De ce ce?”; asa ca as prefera sa ma refer la motivatie, la cel lucru care sta in spatele a lui “face”.
Unii dintre noi o fac pentru ca au facut-o si altii. Din dorinta de a nu ramane mai prejos ia hotararea sa fie ca si majoritatea membrilor gastii, la fel ca si prietenile ei etc. Altii doar pentru a demonstra ca pot sa o faca siesi sau celorlalti. Unii pentru ca si-au gasit partenerul ideal, sotul (taina casatoriei), altii doar pentru a “vedea” cum este sa faci sex sau sa fac dragoste? Doar ca un pariu cu sine insusi? A descoperi ca poti!? Din curiozitate. De a nu mai fi altfel decat ceilalti! etc.
Motivele pot fi diverse, insa este util sa stim din ce motive da, din ce motive nu. Interesant ar mai fi  sa anticipam ce am simti dupa. Luand in calcul aceste aspecte cu caracter personal, fiecare dintre noi vom fi intr-o mai mare sau mai mica masura sa ne asumam decizia luata si actul in sine.

Leave a Reply