Dragoste la prima vedere

Există sau nu dragoste la prima vedere?

04/01/10couple-fun-sex-facts-600.jpg

Oare trebuie să experimentăm dragostea la prima vedere ca să credem în ea? Oare cei care admit că au trăit-o se înşală şi nu se cunosc prea bine din punct de vedere sentimental?
<…>

Dragostea începe după ce îndrăgostirea a trecut…
Psihologul Diana Costache nu crede în dragostea adevărată la prima vedere. Crede însă cu tărie în îndrăgostire.
„Oamenii numesc dragoste la prima vedere ceea ce, de fapt, ar trebui să se numească îndrăgostire, eliberare de hormoni sau atracţie irezistibilă susţinută şi de modelele arhetipale caracteristice fiecărui om. Un lucru e clar, dragostea începe după ce îndrăgostirea a trecut”, spune psihologul.
Cum ne induc în eroare modelele arhetipale?
„Modelul arhetipal se referă la un tipar energetic, la un model de a fi specific feminin şi masculin, adânc îngropat în inconştientul nostru, şi care ne influenţează alegerea partenerilor.
Conform teoriei lui C.G. Jung, fiecare dintre noi are o anima (bărbaţii) sau un animus (femeile), adică un model de femeie interioară sau de bărbat interior. Atunci când cineva rezonează puternic şi se apropie foarte mult de acest tipar pe care tu deja îl conţii, se produc atracţii irezistibile care te pot duce cu gândul la dragostea la prima vedere”, explică Diana Costache.
Psihologul Jeni Chiriac abordează din alt unghi dragostea la prima vedere.
„Întreabă majoritatea oamenilor care merg la prima întâlnire dacă simt dragoste la prima vedere faţă de persoana cu care se întâlnesc, şi-ţi vor răspunde, cel mai probabil, că nu. Întreabă-i însă pe aceştia, după ce formează un cuplu stabil, dacă au simţit unul faţă de celălalt dragoste la prima vedere şi vei primi mai multe răspunsuri afirmative”, precizează psihologul.
De ce se întâmplă acest lucru?
Potrivit lui psihologului Jeni Chiriac, dragostea la prima vedere o poţi simţi doar printr-o raportare la trecut, atunci când aceasta a fost “verificată”  in timp, dar şi confirmată de celălalt prin acceptul unei relatii impreuna.
Aşadar, dragostea la prima vedere, deşi e „cea mai timpurie” dragoste, poate exista mai curand ca o raportare la trecut pentru ca este adesea nevoie de un happy ending. Cea despre care putem spune că pe moment există, este atracţia fata de celalalt (sexuală sau nu, tradusa prin clasicul: “imi place”), deoarece aceasta ne capteaza si orienteaza spre posibilul partener si o posibila noua relatie.
Jeni Chiriac mai precizează că dragostea la prima vedere este de preferat sa nu fie confundata cu anumite tendinte regasite si la un sex si la celalalt; este vorba de acele persoane care, foarte usor si repede, ajung să spună “te iubesc”, flacara pasiunii adesea stingandu-se usor prin confuzia “senzatiei” de indragostire sau sentimentului de dragoste cu atractia sexuala sau dependenta de celalalt/frica de singuratate.
Psihologul concluzionează optimist însă : „Dragostea la prima vedere este o traire prin excelenta subiectiva, validata sau invalidata de cel care a trait-o. Ea există  in masura in care reusesti să iti  conştientizezi trăirile, sentimentele şi nevoile tale acum si aici. Acest lucru te ajuta sa fii spontană si autentica in trairi si sentimente, in contact direct cu atitudinile si comportamentele tale in relatia cu celalalt, raspunzandu-ti adesea la intrebarea retorica pentru multi: “De ce acea persoana si nu celalalta”etc. Este de preferat sa eviti  în schimb, pe cat posibil, să iubeşti ideea de a iubi, deoarece dragostea la prima vedere se va transforma în mit/utopie”, mai adauga psihologul.

2 Comments

  • Gabriel

    Eu sunt genu de persoana care ma indragostesc foarte rar dar foarte repede, la prima vedere, de persoane ori care nu merita si dupaia realizez in ce ma-m bagat atunci cand e cam tarziu. ori de femei tinere dar maritate care foarte greu le cuceresti si le convertesti, in princpiu am mare ghinion in sfera asta a dragostei, adevarul e ca am refuzat si eu la viata mea dar am refuzat pentru ca tin mult la libertatea mea asa am ajuns la 21 de ani sa nu fi avut nici macar o relatie serioasa .. doar aventuri care le regretam de cele mai multe ori pentru ca nu am simtit acel sentiment puternic de dragoste.. era ceva sec! scriu comentariu acesta doar pentru ca simt aceea tristete acum dar si realizand si scriind parca nu ma mai “strange” asa tare. Iti marturisesc ca ma-m indragostit puternic zilele trecute de o persoana care nu o cunosteam deloc, nu mi-a luat decat cateva secunde un simplu schimb de priviri si un zambet si mie mi-a fost destul sa ma indragostesc si sa fiu sigur ca acela e sentimentu..am aflat ca lucreaza intr-un spatiu public si stiu unde pot sa o gasesc.. dar mai stiu ca are 22 de ani si e logodita cu un tip de 35 ani .. tare nu? Nu am avut inca tupeu necesar si increderea in mine incat sa o abordez si sa vorbesc cu ea pentru ca sansele sa iasa cu unu de 21 de ani si sa se indragosteasca de el in dauna poate atator amintiri si trairi cu tipu ala de 35 de ani .. e aproape imposibil. bine pai am vrut doar sa spun lucru asta ca sa-mi videc ranile .. sper sa uit repede 🙂

Leave a Reply