Depresia

De ce se instaleaza la unele femei depresia prenatala?

Cu toate ca se stie ca femeia gravida are o frumusete aparte, schimbarile pe care femeia le sufera in timpul sarcinii: cresterea in greutate, aparitia mastii gravidei, faptul ca nu o mai incap hainele, faptul ca nu se poate opri din mancat etc, pot avea un efect devastator asupra psihicului si sunt cele mai frecvente motive ale aparitiei depresiei. Rational, multe dintre noi putem minimaliza astfel de aspecte, „obligandu-ne” constient sa le acceptam ca fiind normale, ca fiind tributul pe care suntem dispuse sa il platim pentru bucuria de a avea un copil. Si este adevarat, poate fi, insa fiecare zi poate fi o negociere continua cu noi insine in care ce este nevoie sa gestionam, este partea emotionala a acestui tribut acceptat inconstient!
Cercetatorii se raporteaza la depresie ca si la una dintre cele mai comune complicatii din timpul sarcinii si dupa sarcina in viata unei femei. De aici si conceptul de depresie prenatala si postnatala sau post-partum. Depresia ce intervine in timpul sarcinii sau poate cu un an inainte de sarcina (adica inca din perioada de preconceptie) este numita depresie prenatala.    

Oboseala, problemele cu somnul, reactiile emotionale puternice si schimbarile de greutate ale corpului tau pot interveni in timpul sarcinii si dupa sarcina. Aceste simptome pot fi de asemenea semne ale unei depresii. Din acest motiv, depresia nu este recunoscuta sau tratata, deoarece unele schimbari normale din timpul sarcinii pot genera simptome similare si se pot intampla in acelasi timp.

Cauzele care duc la declansarea unei astfel de depresii pe timpul sarcinii pot fi nenumarate si, chiar daca pentru unii sau unele dintre noi par neinsemnate, pentru o femeie insarcinata, in primul rand datorita schimbarilor hormonale, chiar si o cauza “minora” poate declansa o depresie. Depresia si starile asociate ei pot avea un caracter ereditar si prin urmare, daca cineva din familia ta a mai suferit astfel de depresii prenatale, se poate sa ti se intample si tie, existand o predispozitie in acest sens.

Iata ce indici ar fi bine sa ii ai in vedere odata ce te hotarasti si sa aduci pe lume un copil:

  • Istoricul starilor psihice din viata ta: depresie, abuz de substante sau medicamente
  • Istoricul dereglarilor psihice in familie sau bolile mintale
  • Lipsa de suport din partea familiei si a prietenilor
  • Anxietatea legata de fat si sarcina in general
  • Problemele cu o sarcina anterioara sau cu o nastere
  • Problemele in casnicie sau problemele financiare
  • Varsta prea tanara (pentru unele mame)

Cand bifezi unul sau mai multi indici din cei amintiti mai sus, este de preferat sa vizitezi cabinetul unui psiholog. Discutia cu un specialist te poate ajuta sa iti intelegi si sa iti gestionezi emotiile intr-o maniera mai adaptata la modificarile prin care vei trece, modificari fizice, fiziologice si psihologice implicit.

Leave a Reply