Care este eficienta serviciilor de consiliere psihologica?
Rezultatele sunt reflectate in mare parte de interactiunea dintre client si consilier, de “instrumentarul” consilierului si gradul de implicare si onestitate a clientului.
Cea mai mare pondere in eficienta consilierii o are insa gradul de implicare al clientului in procesul de consiliere. Cu cat te implici mai mult in acest proces, simti din plin, gandesti si te focusezi activ, punand intrebari, formuland puncte de vedere proprii, interpretand si analizand recomadarile consilierului, testand si aplicand informatiile descoperite.
Succesul consilierii psihologice devine astfel din ce in ce mai probabil.
Daca te implici doar pentru a avea cu cine sa discuti sau pentru a-ti confirma sau infirma anumite presupuneri, idei sau de a obtine din partea consilierului “retete de succes”, probabilitatile acestui succes scad vertiginos si iti vei aminti de ceea ce ti se spunea, poate acasa sau la scoala cand erai copil, ca “iti furi singur caciula”.
Rezultatele in consiliere psihologica nu au o componenta vizibila imediat.
Acest lucru depinde de natura “problemei” sau de scopul pe care ti l-ai propus impreuna cu consilierul. La inceput progresul poate fi unul lent, insa in timp, in medie dupa 2-3 luni de zile, se observa o evolutie pozitiva din ce in ce mai accentuata.
Beneficiile vizibile se dobandesc abia dupa 6 luni de la inceperea procesului de consiliere in privita rezultatelor profesionale, ameliorarea relatiilor interumane etc, cand si feedback-ul celor din jur sau a performantelor avute este resimtit din plin.
Din experienta noastra, in procesul de consiliere psihologica online, rezultatele apar mai devreme datorita unei focalizari mai puternice a dialogului.
In consiliere psihologica fata in fata, schimbarea este evident la inceputul procesului, insa cu trecerea timpului isi diminueaza efectul daca consilierea nu este continuata. In cazul serviciilor de consiliere psihologica online s-a observat ca schimbarea dorita nu este evidenta la inceput, ea exista intr-o stare latenta care isi face simtita prezenta dupa cateva luni si chiar dupa incetarea consilierii. Odata inceput procesul schimbarii, lucrurile incep sa se intample aparent de la sine.