Cand celalalt este obsedat de control, ce iti ramane sa faci?…
Ignorandu-i nevoia de control exagerata, dandu-i raspunsurile de care are nevoie intr-o masura tolerabila pentru tine, rezistand presiunilor constiente sau inconstiente de a forta limitele din partea unui partener obsedat de control. Fireste ca este un joc periculos si este foarte important ca persoana in cauza sa fie stapana pe ea dpdv emotional-afectiv, popular cu “nervii tari” pentru a face fata presiunii constante la care te poate supune o astfel de persoana direct sau indirect, in functie de gradul de inteligenta emotionala de care dispune. De retinut este faptul ca schimbarea este departe de a sta in ceilalti, asa ca daca ai un partener sau o partenera, un sef sau niste parinti obsedati de control, evita sa te responsabilizezi cu problema lor. Nevoia lor de control poate fi fara limite. Sarcina ta este sa negociezi mereu, nefortat sau agresiv, limitele spatiului tau personal!
Cum stabilesti limitele?
Prin negocierea unor limite clare de control ale punctelor de maxima complusivitate din partea celuilalt. Daca ai un sef obsedat de control, fii cu un pas inaintea lui si trimite-i rapoartele din vreme, feedback pentru sarcinile temporare de maxima importanta pentru el etc.
Ce inseamna sa fii obsedat de control?
Inseamna sa devii prizonierul unui prezent imediat sau a unui viitor apropiat din teama unui trecut agonizant, din fuga de un prezent chinuitor prin incertitudinea certitudinii si groaza unui viitor indepartat.
One Comment
Jeni Chiriac
Atentie la cercul vicios al culpabilizarii si responsabilizarii in relatie cu celalalt!