10 recomandari ale specialistului pentru o viata sanatoasa!

1. Faceti o lista cu ceea ce va declanseaza cel mai des accesele de furie. Fiti cat mai sinceri posibil cand o alcatuiti! A va confrunta nemultumirile inseamna a putea sa le gestionati mai bine chiar si in situatii de criza!

2. Ascultati ce spun ceilalti, nu sariti direct la concluzii. Cand o alta persoana este “sursa furiei”, incercati sa vedeti situatia si din celalalt punct de vedere. Ascultati mesajul dincolo de semnalele paraverbale, fiti atenti la continut, incercand sa vedeti ce se ascunde in spatele “reprosurilor”! Uneori ati putea descoperi ca exista un adevar ce poate ajuta la imbunatatirea relatiei sau rezolvarea crizei!

3. Fiti realisti. Mai ganditi problema inca o data. Aveti dreptate? In viata adesea adevarul este undeva la mijloc si pot exista multe adevaruri subiective ce ne pot seduce mintea, simtind ca doar noi avem dreptate! Uneori putem descoperi ca ne-am inselat!

4. Rariti ritmul vorbirii si incercati sa descifrati si mesajele nonverbale. In momentele de furie, adesea comunicarea ia forma descarcarii nervoase si nu neaparat, forma unei comunicari constructive! In plus, furia ne poate adesea face sa spunem lucruri in care nu credem cu adevarat, doar pentru a rani mai mult sau in egala masura cu suferinta pe care noi in acel moment o simtim sau avem sentimentul ca celalalt ne-o provoaca!

5. Daca sunteti nervosi, luati o pauza sau respirati profund inainte de a spune tot ce va trece prin minte. Adesea corpul urmeaza mintea, iar reactiile noastre neurovegetative in situatie de distres emotional adesea ne pot mentine in cercul vicios al descarcarii nervoase mai mult decat este necesar. Resprati profund, incercati sa va relaxati muschii pentru a reduce din tensiunea si presiunea a ceea ce simtiti intr-un moment de furie sau suparare perceputa intens!

6. Numarand pana la 10 sau pana la 100, te detasezi de problema si-ti dai un timp pretios de gandire. Este de preferat sa evitam cedarea  impulsului de moment si sa incercam pe cat posibil sa ne luam cateva momente de respiro, reamintindu-ne ce ne dorim cu adevarat pentru noi in relatie cu ceilalti!

7. Uitati-va inainte si mai putin inapoi. Orice greseala se poate rapara sau indrepta. Deci este mai bine sa rezolvam situatia decat sa cautam vinovati!

8. Aveti grija de voi! O viata echilibrata inseamna reactii echilibrate si o atitudine proactiva.

9. Invatati sa iertati!

10. Ganditi pozitiv! Umorul este un medicament bun.

Leave a Reply