Sfaturi pentru parinti – cadourile pentru copii

copii.jpg

Este important sa evitam exprimari de genul “Copiii cuminti primesc cadouri/la copiii rai nu vine Mosul”; astfel de etichetari se refera la persoana in sine, si nu la comportamente specifice ale copilului, pe care am dori sa le incurajam sau modificam.
Daca vrem sa fie o bucurie pentru prichindelul nostru, atunci lucrurile sunt simple: ii cumparam ceva ce isi doreste foarte mult. Cadoul nu este o metoda de disciplinare! Promisiunea ca “Mosul iti va aduce x daca vei fi cuminte tot anul” este departe de a functiona in vederea incurajarii/mentinerii unor comportamente dezirabile la un copil; ceea ce ii schimba
micutului comportamentul sunt consecintele imediate si regulile clare, nu promisiunile pe termen lung.
Putem oferi cadouri care sunt si altceva decat obiecte tangibile: o activitate speciala, renuntarea pentru o zi/o perioada la o sarcina pe care o avea copilul de facut (cu specificarea foarte clara a perioadei pentru care acest beneficiu este in vigoare – de exemplu, astazi, fiind o zi speciala, poti sa nu duci gunoiul), posibilitatea de a invita un prieten la masa sau in vizita etc.
Este de preferat ca, uneori, sa oferim cadouri cu valoare si pentru noi – copilul intelege faptul ca ne dorim ca si el sa se bucure de acel obiect la fel de mult cum ne-am bucurat noi cand eram prichindei (de exemplu, binoclul pe care il luai cu tine cand mergeai in excursii, tricoul cu autograf de la formatia x etc.). Este ca si cum ne-am transmite valorile insufland ideea de mostenire, de traditie.
La intrebarea “Cum sa-i invatam sa aprecieze un dar?” se impune sa amintesc faptul ca respectul, aprecierea, sunt lucruri care se insufla, care se transmit, se simt si nu se impun. In momentul in care noi ii pretuim gesturile, simpla prezenta, micile cadouri, aceste valori se transmit, se simt, incep sa isi gaseasca un corespondent si in sufletul copilului nostru. Daca noi suntem superficiali in relationarile cu exteriorul, cu cei din jur si, implicit, cu el, din pacate, nu putem sa-i mai pretindem ceea ce noi insine nu stapanim, nu continem ca valoare intrinseca.
Ce faci daca nu-ti permiti daruri prea scumpe, pentru a evita ca micutul sa se simta nedreptatit sau frustrat?
Cadoul este un simbol al daruirii, al bucuriei de a oferi si a bucuriei de a primi. Ce poate fi mai scump de atat? Daca noi, ca parinti, manifestam rusine, jena, povara neajunsurilor, acest lucru va fi resimtit si de copil. Sa-ti reamintesc faptul ca iubirea dintre parinti si copii este una neconditionata? Ca admiratia lor ne apartine din prima lui clipa de viata, insa ca depinde de noi ca aceasta admiratie, acest respect, aceasta iubire de copil sa ramana nealterate? Sunt adevaruri pe care cei mai multi dintre noi le stim deja, intr-un fel sau altul.

Leave a Reply