Sfaturi pentru parinti – cadourile pentru copii nostri
Daca vrem sa ii distragem atentia de la ceva (jocurile de calculator etc.) prin cadoul respectiv, putem pleca in alegerea noastra de la ce il atrage (ca actiune sau specific in jocul pe calculator), modificand locul de actiune. Astfel, in loc sa ii interzicem sa se joace la calculator, ii oferim alternative de joaca; eventual, ca bonus, o invitatie de a petrece cat mai mult timp impreuna. Astfel, ne permitem sa fim copii alaturi de copilul nostru, ne permitem sa ne jucam, chiar sa ne jucam impreuna la calculator!
De retinut faptul ca timpul petrecut alaturi de copil este, adesea, mai important decat orice cadouri i-am face si nu poate fi suplinit prin acestea (este vorba de timp de calitate, in care se imbunatateste, efectiv, relatia de afectiune si incredere cu micutul, si nu doar de a sta cu el, a fi doar fizic cu el, a va uita impreuna la televizor). Implicarea emotionala a parintelui nu poate fi inlocuita/suplinita prin cadouri. Timpul petrecut, efectiv, impreuna este important!
Daca ne dorim sa ii dezvoltam unele abilitati, putem alege cadoul in functie de abilitatile vizate, respectandu-i afinitatile. Adesea, este important sa intuim aptitudinile copilului nostru, pentru a i le educa, fructifica la maximum, incurajandu-l sa faca ceea ce lui ii place si nu ceea ce noi consideram ca trebuie sa faca. El are abilitati muzicale si noi dorim sa il facem sportiv de performanta: este corect? Va fi copilul nostru un copil fericit? Sau va invata sa fie fericit facand ceea ce noi dorim si prescriem pentru el?
Care ar fi alternativele? Ii putem cumpara un sistem karaoke sau un instrument muzical (tip jucarie: o orga sau o pianina), subliniind, totodata, importanta miscarii in dezvoltarea lui fizica si psihica. Daca este ceva ce ii face placere, va face acel lucru de unul singur! Important este sa i se permita!
Daca este ceva care nu il atrage, se va motiva daca va fi o activitate desfasurata impreuna; de exemplu: gimnastica in familie.
Are abilitati de a demonta, desface orice si oricand? In acest caz, te indrepti spre cadouri care permit reasamblarea, jucarii ce permit refacerea in mai multe forme. Poate incita si dezvolta potentialul creativ si formarea de deprinderi practice. Astfel de exemple pot fi date la infinit.
In acelasi mod putem actiona si pentru a nu pune in pericol viata copiilor nostri prin cadourile
facute. Putem, intr-adevar, sa plecam de la stadiile dezvoltarii copilului si sa identificam pasii de dezvoltare, iar, in functie de acestia, sa stabilim pentru fiecare etapa lista cadourilor recomandabile. Ar putea fi de ajutor, insa ar fi pur orientativa.
O buna interactiune, comunicare si relationare cu cel mic ne poate furniza cele mai importante strategii, cele mai de dorit atitudini. Important este si modul in care oferim cadoul: in cazul copiilor, poate conta mai mult decat cadoul in sine. Mesajul: sa facem cadouri este o bucurie si nu o obligatie!