Sexualitatea si perioada adolescentei

Cand vorbim despre sexualitate ne referim la un concept larg, in sfera caruia intra multiple aspecte. In cele ce urmeaza vom vedea cateva particularilati ale sexualitatii la varsta adolescentei.

Adolescenta este acea perioada in dezvoltarea organismului care se situeaza intre 14-18 ani, insa limitele sunt imprecise intrucat aparitia si durata adolescentei variaza dupa sex, rasa, conditiile geografice si mediul socioeconomic.adolescenta.JPG
Din punct de vedere psihologic, este varsta la care se activeaza si se dezvolta instinctul sexual, se contureaza interesele profesionale si sociale, se intensifica dorinta de libertate si de autonomie si se amplifica viata afectiva.
Constatarile medicilor ne conduc la ideea ca adolescenta este perioada in care activitatea sexuala devine o componenta importanta a existentei individului. In aceasta etapa informatiile despre erotism si relatiile heterosexuale se imbogatesc, atat din lecturi si instructie cat si din practica. Informatiile acumulate in copilarie cu privire la organele si activitatile sexuale nu pot fi considerate o “zestre” suficienta pentru abordarea in cunostinta de cauza a relatiile sexuale interpersonale. Este trecerea de la fata la femeie si de la baiat la barbat, cand organele sexuale se dezvolta si organismul devine apt pentru reproducere.

Dezvoltarea biologica
 In aceasta etapa, dezvoltarea biologica implica aparitia caracterelor sexuale secundare. La baieti se dezvolta pieptul si umerii, creste parul pe fata si piept, penisul si testiculele se maresc, testiculele sunt coborate din scrot si incep sa produca spermatozoizi, apar erectii pe neasteptate, intervin ejaculari. La fete modificarile biologice presupun rotunjirea soldurilor, dezvoltarea organelor sexuale, producerea ovulelor de catre ovare, cresterea sanilor (un proces dureros in unele cazuri), aparitia menstruatiei.
 In cursul acestei etape, comportamentul sexual al adolescentilor poate fi insotit de schimbari frecvente de dispozitie, de sentimente de vinovatie, de dorinta de afirmare. Are loc o intensificare a dezvoltarii personalitatii, a vietii interioare, a dezvoltarii constiintei de sine.
 Realitatea adolescentei inscrie in prim-plan relatiile de prietenie. Este varsta viselor, a orgoliului, a competitiilor si a alegerii modelelor de viata, toate insotite de exaltare si zburdalnicii, in functie de temperament si de educatie.
 Ultima parte a adolescentei, se caracterizeaza prin aparitia autonomiei fata de controlul adultilor. Incepe sa se manifeste dorinta de independenta si, o data cu aceasta, incep si primele experiente sexuale. Nu putem vorbi totusi de o "varsta a primului act sexual" intrucat diferentele temperamentale, de cultura, de educatie, ca si cele de clima fac aproape imposibila stabilirea unei medii generale a acestei varste.Sexualitatea nu se poate sustrage dinamicii psihologice si sociale a vietii, ea fiind o parte importanta a acesteia.
 Sfera sexualitatii este marcata in primul rand de problema identitatii sexuale a oamenilor. Este unanim admis faptul ca identitatea sexuala priveste cele doua mari aspecte, si anume: masculinitatea si feminitatea. Astfel, identitatea sexuala poate fi definita ca o inclinatie fie catre masculinitate, fie catre feminitate; aceasta inclinatie influenteaza direct comportamentul sexual al oamenilor.
 Un prim aspect care are un rol fundamental in dezvoltarea identitatii sexuale il constituie experienta primelor relatii erotice. De multe ori nostalgia primei iubiri si amintirea primelor relatii sexuale raman in experienta personala a fiecaruia ca izvoare de referinta. La ele ne reintoarcem cu totii mai mult sau mai putin constient in momentele de cumpana, de criza afectiva, de intensa satisfactie sau de plenitudine, in cautarea unui sambure regenerator de energie, de siguranta, de recunoastere.
 Importanta momentului initiatic este considerabila pentru evolutia ulterioara a adolescentului, in special pentru dezvoltarea disponibilitatilor sale erotice, a dorintei sexuale si a unui comportament psihosexual receptiv, deschis. Prima si, nu de putine ori, cea mai dificila "cucerire" a adolescentului este "accesul la propriul sau corp sexual", acceptarea identitatii sale sexuale nou constientizata. Trezirea "fiintei sexuale" il poate perturba emotional, insa, de cele mai multe ori, reuseste sa se obisnuiasca de la sine cu "noua sa piele" si noile trebuinte ce il proiecteaza intr-o existenta mult mai larga. Dar identitatea sexuala a oamenilor are implicatii mai profunde, cunoscand influente inca din prima perioada de viata.
 Din punct de vedere biologic, identitatea sexuala a fiecarui persoane nu este o problema de optiune proprie. Dupa maximum 14 zile de la nastere, in conformitate cu aparitia si conformatia organelor genitale se declara sexul legal (baiat / fata), inscris in certificatul de nastere. Societatea, prin microgrupul familial, il recunoaste pe individ ca apartinand unuia dintre cele doua sexe. Sexul legal si sexul social sunt impuse de societate, pe baza aspectului exterior, aparent normal, al organelor genitale.
Identitatea sexuala
 Identitatea sexuala si constiinta ei se formeaza insa printr-un proces de socializare sexuala, particularizat de la un individ la altul. Ea se construieste treptat, ca o imagine de sine, cu trairi si comportamente corelative, sub influenta mediului, a anturajului, a numelui etc. Toate acestea ofera copilului un model comportamental de dezvoltare, identificare, orientare si apartenenta psihosexuala.
 Identitatea Eului sexual corporal incepe sa se contureze dupa varsta de 2 ani, cand copilul isi recunoaste sexul (baiat / fetita), dar constiinta adevaratei identitati sexuale se realizeaza, asa cum am aratat mai sus, la adolescenta. Factorii educationali, psihosociali si culturali remodeleaza si clarifica, in perioada adolescentei, identitatea si orientarea sexuala. Altfel spus, impresia de lipsa de masculinitate sau de feminitate poate fi influentata, mai mult sau mai putin, de ambianta, de familie, parinti, rude etc.
 Tot acum este posibil ca o serie de factori biologici si psihologici negativi sa modifice, intr-un sens sau altul, elaborarea si modelarea constiintei identitatii sexuale si a comportamentului sexual, corespunzator acestei identitati. Un aspect important care este luat in discutie este reprezentat de confuzia sexuala. Aceasta este datorata unei incomplete forme de maturizare sexuala, ceea ce are consecinte asupra formarii complete a identitatii sexuale. Dincolo de aspectele biologice pe care le implica formarea sexuala a indivizilor, de o importanta majora sunt aspectele de ordin psihologic (homosexualitatea si travestismul), precum si cele de ordin pur social (modul de comportament, interese, alegerea profesiunii, costumul, cosmetica, tipul de relatii interpersonale, atractia pentru un anumit gen de parteneri etc.). Realizarea procesului de identificare sexuala este conditia esentiala a unui comportament psiho-social adecvat, normal. Aceasta realizare este legata de procesul de dezvoltare personala a individului.
 Psiholog Jeni Chiriac

Leave a Reply