Sexualitatea adolescentului pe intelesul parintilor II

Cum faci fata debutului vietii sexuale a copilului tau?

Evita sa ii tii predici, rezuma-te la a pune intrebari si incurajeaza-i intrebarile fara sa le consideri puerile sau naive.
A face educatie sexuala inseamna a asculta intrebarile si comentariile copilului tau. Fiecare generatie are propriile sale valori si norme. Ascultand feedbackul copilului tau, vei sti cum sa-ti nuantezi discursul astfel incat sa fii sigura ca a fost corect inteles de catre receptor, in cazul acesta, copilul tau.
Numai mamele vor putea sa descrie o femeie unui baiat, numai tatii vor fi cei care ii vor putea explica fetei ce gandesc barbatii. Poate este una dintre cele mai dificile discutii pe care le-ai purtat vreodata si asta nu din cauza lui, ci mai ales din cauza atitudinii tale fata de sex. Primul pas este sa accepti sexualitatea ca pe ceva pozitiv, iar adolescenta ca pe ceva firesc.

adolescenta.JPG

Cand este momentul potrivit? Parca o discutie despre sex devine din ce in ce mai dificila. Sunt atatea aspecte la care trebuie sa fii atent ca parinte, ca sa nu uitam ca trebuie sa fii “politic corect”, sa nu iei heterosexualitatea drept o alegere subinteleasa a copilului tau. Cine stie, poate nu este, iar in cazul acesta, el se poate simti jignit sau indepartat de ceea ce se considera normalitate.
Preia initiativa ! Daca ai un copil mai timid, incearca sa deschizi tu discutia. Sunt foarte multe oportunitati: scenele din filme, cuplurile de pe strada etc. Asteapta sa vezi cum reactioneaza copilul tau si incearca sa nu faci presiuni asupra lui. Foloseste denumirea corecta a partilor corpului. Evita diminutivele si « parafrazarea » cu diferite apelative. Aceasta poate provoca o confuzie in perceptia copilului sau il pot complexa.
Nu trebuie sa uitam ca fetele si baietii au nevoie de instructiuni diferite. De exemplu, este de preferat sa le inveti  pe fete sa spuna “Nu” atunci cand nu isi doresc un contact sexual. De cele mai multe ori, ele nu spun nimic sau se uita in alta parte, ceea ce nu este interpretat ca un “Nu” de catre baiatul care va continua avansurile.
Pe baieti este de preferat sa ii inveti despre ce inseamna un consimtamant si ca a spune “Nu” chiar inseamna “Nu”, indiferent de cat de departe s-a ajuns.

Leave a Reply