Abstinenta la crestini

 

40507.jpg

Intrebare:

Sa presupunem ca barbatul si femeia decid sa nu intretina relatii sexuale in postul Craciunului (adica timp de 6 saptamani). Cum le va afecta aceasta decizie viata de cuplu? Care sunt consecintele psihologice, hormonale etc?

Raspuns:

Decizia in primul rand este departe de a insemna sa nu mai faca sex, ci sa tina post; ceea ce inseamna ca cel putin la nivel psihologic, exista un echilibru, iar nivelul de expectante se modifica la nivel de individ. Astfel  spiritualul predomina, iar nevoile trupesti, instinctuale trec pe un plan secund. In plan fiziologic, pot fi inregistrate fluctuatii intre valorile normale, cu exceptia persoanelor care sufera deja de dereglari hormonale.

Intrebare:
Cum poate fi rezolvat cazul in care femeia doreste sa tina post si din punct de vedere sexual, iar partenerul ei nu? Dar invers?

Raspuns:
Rezolvarea se realizeaza la nivel de cuplu, prin respectul pentru valorile si deciziile partenerului de langa tine. Odata ce o femeie sau un barbat ia o astfel de decizie, si-o asuma si hotaraste in calitatea sa de om credincios crestin (din prisma nevoilor spirituale plecand de la valori si credinte intriseci fundamentale pt sine). Este de nedorit o atitudine punitiva sau de repros din partea oricaruia dintre cei doi parteneri. Perioada postului este o perioada de rugaciune si de regasire de sine, daca se confunda cu dorinta de a da lectii sau de a “pedepsi” pe cineva invocand perioada de post, pot aparea conflicte si calitatea vietii de cuplu scade semnificativ.

Intrebare:
Sexul in timpul Sarbatorii de Craciun are beneficii in plus fata de sexul facut in orice perioada a anului? Poate suntem mai relaxati, fiind in vacanta si mai binedispusi… Creste sau scade calitatea unei partide de sex in functie de acesta perioada a anului?

Raspuns:
Orice moment de relaxare poate fi benefic pentru intimitatea in doi. De preferat este insa sa nu astepte neaparat momentul sarbatorilor de iarna pentru a “profita de o buna partida de sex”. Actul sexual poate fi spontan daca nu il intercalam si interpunem sau corelam cu alte diverse nevoi personale, uitand mai apoi sa facem distinctia. Este ca si cum am vorbi de o autoprogramare. Daca gandesc ca “nu pot face sex decat daca ma simt relaxata”, atunci ma intreb in momente de criza, “daca voi mai reusi sa fac sex.” Este forte important cum gandim, cum ne gandim actiunile sau ne interconditionam nevoile. Facand aceste lucruri, constient sau inconstient, taiem “firescul” din lista ingredientelor vietii intime, adaugand din ce in ce mai multa rutina si programare. “Postul” poate fi o excelenta ocazie de introspectie si introiectie personala.

Intrebare:
Multe cupluri isi ofera in seara de Ajun moment romantice, care implica si activitate sexuala. Ce consecinte are aceata practica asupra vietii de cuplu?

Raspuns:
Cand un cuplu isi ofera astfel de momente in seara de Ajun, putem vorbi de fapt de un “ritual”. Si aici intram un pic pe terenul miturilor (mai mult personale). Astfel pentru unii, a face sex in Ajun sau in prima zi a anului, inseamna ca vor face sex tot anul sau se raporteaza ca la o ultima sansa de a experimenta sau recupera ceva din anul ce a trecut. Altii vad acest act de apropiere ca o incununare, ca o aniversare a trecerii intre ani, ca o incheiere sau ca un nou legamant pentru anul ce urmeaza. In timp ce exista cupluri care isi stabilesc aceasta seara pentru ceva deosebit: debut sexual, impacare etc.
In concluzie este de preferat sa mizam pe consecintele benefice, atat la nivel de cuplu, cat si la nivel de individ. Depinde adesea de noi ce semnificatie alegem sa dam evenimentelor si actiunilor noastre.

Psiholog Jeni Chiriac

Leave a Reply