Refugierea în muncă
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Tabel Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}
Refugierea în muncă sau cu alte cuvinte, activismul din noi sau setea inexplicabilă de acţiune
Ştiinţific vorbind, putem spune că prin activism înţelegem gestionarea conflictelor psihice sau a situaţiilor traumatice externe prin recurgerea la acţiune, în locul reflecţiei sau al trăirii emoţiilor si implicit, a sentimentelor noastre. Cu alte cuvinte, prin activism înţelegem refugierea în muncă, sarcini, activităţi diverse pentru a ne umple mintea de alte lucruri sau alte griji decât problemele care cu adevărat ne supăra.
Atunci când activismul maschează o pasivitate subiacentă sau chiar o stare depresivă, el poate fi considerat ca o reacţie apărare ce se manifestă prin refuzul unui segment de realitate care la momentul acum şi aici este intolerabil pentru tine. În faţa refuzului pierderii, reacţia de apărare poate căpăta o nuanţă activă (agitaţie chiar), opunându-se astfel reparaţiei. Apare astfel blocajul. Aparent tu eşti OK, dar de fapt nu faci decât să fugi, să fugi de sentimentele tale, găsindu-ti preocupări, refugii, compensări neconstructive pe termen lung, dar de mare ajutor pe termen scurt pentru a face faţă unei stări de şoc sau unei depresii neasumate.
Altruismul se îmbină deseori cu activismul. De exemplu, o persoană căreia îi place la nebunie să pună la cale căsătoria altora şi care primeşte o sumedenie de confidenţe amoroase, adesea va avea propria viata in standby, însă nu va resimţi lipsa vreunei vieţi personale prea mult datorită implicării totale în viaţa celorlalţi. Putem observa că acest altruism activ (sau activism altruist) se sprijină pe alte două modalităţi defensive: proiecţia şi identificarea, ştiut fiind că identificarea cu salvatorul participă la construirea identităţii unui individ care se dedică îngrijirii celorlalţi, însă un salvator în aşteptarea inconştienta a propriului salvator.
Însă ce se întâmpla când foloseşti o acţiune pentru a compensa o emoţie negativa?
Simplu!
Pot apărea tot felul de dependenţe de genul: a nu putea să nu bei, a nu putea să nu te droghezi, a nu putea să nu mănânci etc. Un alt fenomen răspândit poate fi uneori resimţit la decesul unei fiinţe sau pierderea unui obiect si anume o semnificativa creştere a libidoului cu dorinţa imperioasa de descărcare a tensiunii sexuale acumulate. Tot acest întreg mecanism poate fi adesea întreţinut de puternice sentimente de culpabilitate şi ruşine. Se manifestă astfel funcţia defensivă a acţiunii ca luptă împotriva angoasei şi modalitate de scurtcircuitare a gândirii.
Ce îţi rămane de făcut? Este bine să îţi acorzi timp însă nu la nesfarşit, astfel ca după ce ne refugiem în acţiune este de preferat să ne trezim la realitate şi să reîncepem să trăim în prezent, făcand faţă emoţiilor, angoaselor sau durerii întrucat ce a fost mai greu a trecut. Amanarea la nesfarşit nu face decat să îngreuneze situaţia şi mai mult. Pune piciorul in prag dezvoltand comportamente alternative conduitelor neconstructive şi schimbarea va putea avea loc.
2 Comments
faranume1
Si cum ar trebui sa ne trezim .. sau ce ar trebui sa facem, adica sa fac … am incercat si uite a fugit toata lumea de mine … cum sa schimb … ce sa schimb ca din activism am trecut in letargie … si bulemie …
sincer caut un ajutor nu stiu unde in asa fel incat sa nu fiu catalogata mai mult decat sunt la serviciu ca: “tipa care nu are toate tiglele pe casa”
Jeni Chiriac
Draga mea, crede-ma ca este o teama nejustificata adesea. Nu este nici o rusine sa ceri sfatul specialistului si la nevoie, sa iti iei un concediu medical, internandu-te. Important este sa ceri ajutor si sa faci ceva in sensul acesta, cum tu bine ai facut! 🙂
Letargia si bulimia…pot aparea ca urmare a unui discomfort emotional puternic ce a determinat un dezechilibru bio-chimic, somatizand astfel conflictul emotional-afectiv!
Sper sa mai vorbim!