Esti pregatita sa fii mamica? -IV
back “Nu e o varsta standard la care poti incepe sa ai copii. Tine de echilibrul si stabilitatea ta ca persoana.”, ne spune Jeni Chiriac, psiholog.
Reactia la stres este, de asemenea, unul dintre aspectele de luat in calcul. Daca nu rezisti bine la stres, daca izbucnesti nervos la orice te supara, nu vei rezista nici cu un copilas neajutorat, care are tot timpul nevoie de tine.
Gandeste-te bine care iti sunt atuurile si punctele slabe. Gandeste-te apoi la cum poti ameliora acele puncte slabe, astfel incat cel mic sa nu fie afectat. Invata sa negociezi, sa reactionezi prompt si bine in situatii dificile. Eventual, vorbeste cu alti parinti si vezi care au fost problemele lor. Intreaba-te care vor fi aspectele in care nu ai sti acum sa te descurci, ce anume iti va ridica obstacole. Cauta solutii.
Un bebelus are nevoie de multa, multa dragoste. Daca il iubesti, indiferent cat de mult te oboseste si indiferent daca iti distruge programul, il vei putea creste bine. De obicei, femeile care au avut frati, mai ales mai mici, invata mai repede ce inseamna sa ingrijeasca un copil si cum sa il iubeasca neconditionat, aceasta nefiind, insa, o regula.
Nu in ultimul rand, inainte de a ramane insarcinata, un control medical de rutina nu strica si incurajeaza-ti si partenerul sa faca acelasi lucru. Trebuie sa te ingrijesti cu cel putin un an inainte, sa mananci sanatos, sa faci miscare, sa eviti fumul de tigara, sa fii relaxata si optimista, pe scurt, sa ai un fond psihic si fizic bun, astfel incat si bebelusul sa fie sanatos. In plus, analizele preventive va pun la curent cu unele probleme medicale ce necesita rezolvare, pentru a putea deveni parinti.
Daca ai dubii in vreuna dintre privintele enumerate sau in altele, gaseste intai o solutie si apoi adu pe lume copilul. Niciodata nu vei putea avea solutii la toate problemele, insa cele deja cunoscute ar trebui intai rezolvate. Regretele tarzii nu-si mai au rostul… si nu ai vrea sa sufere micutul tau pentru ele, nu-i asa?
“Se spune ca nu oricine poate fi parinte.”, afirma Jeni Chiriac, psiholog. “La urma urmei, daca te intrebi plina de indoiala, ajungi ca <niciodata> sa nu te simti pregatita. Este recomandat sa ai incredere in tine si instinctele tale, sa fii totodata constienta de limitele tale fara ca acestea sa te sperie, sa nu te minti, sa faci tot ce poti, sa faci delimitarea dintre frustrarile, temerile sau dorintele tale si conceperea sau nasterea unui copil. Daca simti ca de una singura, raspunsurile par sa te ocoleasca, aminteste-ti de acest articol si de consilierea prenatala de care poti beneficia cu ajutorul nostru.”
Nu este suficient doar sa iti doresti un copil. O familie este minunata si, adesea, cel mai frumos lucru din viata. Dar tocmai de aceea trebuie sa te pregatesti pentru venirea micutului, sa ii oferi tot ceea ce are nevoie, ca sa poata creste fericit si multumit, iar tu sa fii, la randul tau, fericita si multumita. Prea multe vieti si familii sunt distruse deoarece parintii nu se gandesc bine inainte de a avea copii. Unii reusesc sa invete “din mers”, dar nu toti. Si cum e mai bine sa previi decat sa tratezi, pregateste-te bine inainte de a concepe micutul. Pentru o cariera reusita, invatam adesea 18-20 de ani. De ce am face mai putin pentru familie? Acorda-ti timpul necesar pentru a pregati aparitia in familie a copilului tau, insa fara excese!
Autor Roxana Humeniuc, Sursa: Eva.ro