Critica si suferinta emotionala

Critica poate fi departe de a fi constructiva. Menita uneori sa “ajute”, ea poate trezi resentimente in sufletul celui fata de care ne-o exprimam, chiar daca dorim ne noi sa fie constructiva. Suferinta emotionala este o traire subiectiva, dar care poate avea ca si factor declansator, critica.

Critica

Am observat fiecare dintre noi ca aceste critici pot veni de oriunde si de la oricine”simte” ca are ceva de spus sau de adaugat in “viata noastra”. Insa important este si modul de aparitie, contextul si persoana care critica. Si mai stim cu totii de cata varietate putem avea parte! Fiecare dintre noi de-a lungul vietii noastre, de cand ne nastem, crestem si ne formam, traim, ne lovim de feedbackul tip critica.

Impactul criticii.jpg
Critica si suferinta emotionala

Prin urmare, ceea ce poate fi punctat aici este faptul ca in ultima instanta conteaza cum ne raportam noi la critica si ce alegem sa facem cand este vorba de noi.
Faptul ca cineva ne critica poate fi alegerea persoanei respective. Ea simte nevoia sa ne comunice ceva (propria lipsa de incredere, nemultumirea, dezacordul), la randul nostru, putem simti acordul sau dezacordul vis a vis de cele spuse. Este important cum percepem noi acel mesaj. Care sunt acele resorturi interioare care se pun in miscare la contactul cu critica?! Cum o resimtim si cum alegem sa-i “facem fata”.
Putem fi dezamagiti, putem sa ne simtim neintelesi, putem sa credem ca nu meritam nimic, putem incepe sa credem ca ceea ce ni se tot spune “trebuie” sa fie adevarat, ajungand astfel sa ne indoim si de putinul pe care il mai credeam real, palpabil. Putem sa ne simtim nesiguri, marginalizati, singuri, nedreptatiti, cu o puternica dorinta de a demonstra ca “lucrurile nu stau asa” etc.
De aici pasul catre a deveni agresiv cu ceilalti sau cu tine insati poate fi unul mic, imperceptibil. Ca si pasul catre resemnare, de altfel.

Raportarea noastra la critici,

Dupa cum am mai discutat anterior, raportarea noastra la critici poate fi influentata de impactul pe care il au persoanele care ne aduc acele critici sau de rezonanta pe care o are acea critica ca si continut interior vizat. (Va urma)

Psiholog Jeni Chiriac

Leave a Reply