Care ar fi rolul intuitiei?

intuitie.jpg

Situatiile in care intuitia ar juca un rol important ar fi: situatiile in care se cer raspunsuri rapide (circumstantele nu iti permit sa stai pe ganduri si nu ai timp sa treci la analize rationale); schimbari de ultim moment (rasturnari de situatie); in care factorii si regulile de care este nevoie sa tii cont sunt ambigui sau ai de-a face cu informatii incomplete, contradictorii; situatii cu care nu te-ai mai confruntat pana atunci.
Intuitia te poate face mai eficient in luarea deciziilor, mai ales cand ai de-a face cu situatii atipice sau urgente. Inainte de a pune pret mai mare pe alegerile bazate pe intuitie, sunt cateva puncte importante de pastrat in minte si anume: intuitia te poate ajuta sa navighezi mai rapid peste datele nestructurate si sa-ti faci o idee la prima vedere; intuitia te poate face sa eviti pericolele sau diverse capcane; intuitia si vocea interioara te pot determina sa ai sau nu incredere in cineva. Aceste mesaje intuitive interioare se pot verifica prin informatii sau reflecta prin experienta acumulata pana la acel moment.
In final, alegi optiunea care intruneste cele mai multe criterii dorite de tine.
Atentie, daca esti stresata sau intr-o dispozitie proasta si simturile tale pot intra intr-un con de umbra si multe sa ti se creioneze intr-o lumina distorsionata, intr-o atmosfera incarcata, apasatoare. este valabila si viceversa. Valtoarea emotiilor pozitive si apasarea starilor emotional-afective negative. Toate pot interfera, prin urmare fii atenta la barometrul tau emotional.
Asculti cu atentie si cantaresti!
Intr-o stare de calm, de echilibru emotional, vocea interioara poate fi una clara, mai apropiata de solicitarile concretului in care te afli, departe de a fi parazitata de ganduri negative sau perspective nerealiste.
Analiza rationala joaca pentru multi dintre noi un rol foarte important in multe situatii, mai ales cand exista criterii clare si ai de-a face cu date concrete, lumea finantelor de exemplu. Dar pot exista situatii in viata cand intuitia ia locul analizei rationale in luarea deciziilor.
Este important pentru noi sa stim ca ratiunea si vocea interioara se pot completa sau pot functiona separat. Depinde de tipul de personalitate, de experientele de viata, de inclinatiile unei persoane. Vocea interioara devine puternica pe masura ce o folosesti in avantajul progresului personal! Asadar ai incredere, ascult-o nu inainte de a o trece prin filtrul personal pentru a intrezari daca ti se potriveste, daca este ceea ce vrei sau daca ai curaj sa risti pentru a castiga.
Cei care prefera intuitia citesc printre randuri si cauta semnificatii in toate evenimentele. Intuitivii se concentreaza asupra implicatiilor si deductiilor. Ei apreciaza mai mult imaginatia decat predictibilul. Intuitivii sunt orientati spre viitor, tind sa anticipeze evenimentele si, in general, cauta sa faca lucrurile intr-un alt mod, nu sa le pastreze cum sunt, abordand problemele altfel decat rationalii. De exemplu : intuitivul prefera sa se bizuie mai degraba pe simtul directiei decat pe o harta sau incearca sa priceapa cum sa faca sa functioneze un aparat video fara sa citeasca prospectul. Rationalul prefera o abordare mai practica, citeste instructiunile, studiaza traseul inainte de a pleca etc.
Uneori vocea interioara te incurajeaza, iti da incredere, speranta, inspiratie, dar la fel de bine poate sa te alimenteze cu sentimente de frica si confuzie.
Neincredere, indoiala… Si apar momente de cumpana. Ai sau nu incredere? Dai curs impulsului? Asculti fara sa verifici? Executi fara sa stai pe ganduri?
Cand iti spui lucruri de genul „Nu pot sa fac asta niciodata!”, „O sa fie o noua dezamagire aceasta intalnire…”, „Lucrurile nu merg niciodata cum trebuie!” sau „Eu oricum nu am noroc…”, atunci vocea interioara este distructiva. Te cenzureaza, iti rapeste din spontaneitate si esti sovaielnic in luarea deciziilor sau trecerea la actiune. Bati pasul pe loc!
Dar exista uneori si o voce de care ar trebui sa se tina seama, cum ar fi atunci cand iti spune: „Risca!”, „O sa o scot eu la capat!”, “Poti avea incredere!” sau „Ai grija!” – acestea sunt mesaje care cresc increderea in sine si in relatiile cu cei din jur. Alimenteaza, dau putere, curaj si incredere. Vocea constructiva din noi, acea voce ce ne duce mai departe!

Jeni Chiriac, psiholog

Leave a Reply