Agresivitatea

Ce se poate intampla cand devenim agresivi in exteriorul nostru?
Incepem sa devenim din ce in ce mai inchisi in noi. “Nimeni nu intelege si nu vrea sa il vada pe cel care este el/ea de drept!” Pentru a putea face noii configuratii, constient sau inconstient, recurgem la niste retusari tocmai din nevoia de a reechilibra situatia (impresie falsa, de altfel). Comunicarea cu cei din jur incepe prin a fi superficiala (redusa aproape la zero). Chiar si imaginea de sine sufera modificari. Ea se impune a fi ajustata conform noului statut (artificial).
Increderea in ceilalti devine mit sau motiv de persiflare. In compensare, creste increderea in fortele proprii, insa intr-o masura supraapreciata (baza nereala). Decizi ca nu mai poti avea incredere decat in tine insuti. Tu esti cel care “detine adevarul adevarat”!
Stima de sine suporta astfel modificari (o exacerbare).
Autosuficienta! Incepi prin a crede ca nu ai nevoie de nimeni si de nimic, ca ceilalti nu te merita si profiti de orice ocazie de a-i face si pe ceilalti sa sufere….poate asa cum undeva candva si tu ai suferit. Cea mai buna ofensiva este atacul! Iata doar cateva dintre credinte.
Victima se transforma in calau pentru a nu mai suferi.
Si ce faci in astfel de situatii?
“Lovesti” tu primul/-a…este mai usor, astfel consideri ca te poti apara. Astfel poti considera ca ceilalti nu isi vor da seama vreodata de cat de mic si insignificant te simti dupa acea masca!
Obositoare masca, sincer!
In viata este de preferat sa ne cunoastem atat atu-urile, cat si vulnerabilitatile. Atu-urile vor fi “plasa” de siguranta, lumina sperantei intr-o mare de pesimism si sentimente de inferioritate.

Leave a Reply