Atentie, parinti! Adolescentul merita respectul vostru!

Un respect de sine ridicat creste posibilitatea ca alegerile viitoare pe care le va face copilul legat de viata sa sexuala vor fi pozitive, sanatoase si responsabile.

Daca i se va spune in mod constant copilului ca este obraznic, un pervers, un ciudat etc, in curand el se va defini pe sine in conformitate cu aceasta parere si va actiona in consecinta. Insa daca ii explicati copilului ca de fapt comportamentul  lui nu este acceptabil, si nu el ca persoana, atunci el isi va mentine respectul de sine. Ca  si in celelalte aspecte de crestere si dezvoltare, copiii au nevoie de suportul vostru ca si parinti pentru a se simti capabili, acceptati si apreciati.

dureri_de_cap.jpg

In ce ar consta acest suport, cand vorbim de atitudine?
Adolescentii sunt niste copii mai mari, dar tot copii care in continuare au nevoie de
•    De aprobarea voastra ca si parinti ca o masura a propriei valori
•    De acceptare. In timp ce ii recunoasteti calitatile si abilitatile copilului, ajutati-l sa-si accepte şi slabiciunile de moment. Daca se comporta gresit, el trebuie sa inteleaga ca nu-i aprobati comportamentul, insa pe el il iubiti in continuare.
•    De atentie – demonstrand receptivitate fata de preocuparile lui de zi cu zi, acesta va intelege cat este el de important si-l va ajuta sa se simta special sau mai putin singur si neinteles sau neacceptat.
•    De incredere – ei acum invata din experienta. Permitandu-le sa ia aceste decizii le incurajati ideea de incredere si responsabilizare.
•    De respect – copiii sunt persoane ca si noi, si de aceea vor fi tratati la fel – cu demnitate si respect.

Leave a Reply