Intrebari si raspunsuri,  Pentru barbati,  Pentru femei,  Psihosexologie,  Relatia de cuplu,  Sexologie,  Sexterapie,  Sfaturi pentru ea,  Tulburari sexuale feminine

Actul sexual dureros – dispareunia

22.jpgDurerea superficiala este adesea asociata cu vulvo-vaginita micotica (o infectie vaginala comuna), herpesul genital, vestibulita vulvara (o stare acuta inflamatorie) sau spasme musculare, ca si in cazul vaginismului. Sensibilitatea la prezervative si alte creme sau dispozitive contraceptive pot fi de asemenea asociate cu aceste stari.

Nivelul de durere poate varia de la disconfort usor la sever, impiedicand actul sexual cu penetrare. Durerea poate fi resimtita si ca o senzatie de arsura, ca o durere ascutita, surda sau intensa in cursul sau imediat dupa actul sexual.

Durerea sau sangerarea in timpul actului sexual sau dupa, ar trebui intotdeauna discutata cu un doctor si tratamentul va varia de la schimbarea pozitiei in timpul actului sexual, la utilizarea de lubrifianti, terapie medicamentoasa sau consiliere psihologica pe aspecte sexuale individuale sau de cuplu, fie investigatii suplimentare in functie de cauza problemei.

Din nefericire, atunci cand sexul este sinonim cu durerea, se instaleaza adesea un cerc vicios si femeia poate ajunge pana la a refuza sexul in totalitate. Odata ce durerea a fost tratata, asocierea mentala dintre sex si durere va trebui de asemeni rezolvata. Discutarea problemei in cadrul unei terapii de cuplul, consiliere psihosexuala etc. se dovedesc a fi mai mult decat utile in astfel de perturbari de dinamica sexuala. In functie de afectiunea in cauza, localizarea durerii, momentul de aparitie si intensitatea sunt variabile. Unele femei ajung totusi sa simta placere in timpul raportului sexual, in ciuda durerii.

Leave a Reply