Teama de esec

 

jeni.jpg

:Asa cum am mai discutat despre realitatea noastra de zi cu zi, ea poate fi una subiectiva, prin urmare se intampla ca fiecare dintre noi sa acordam semnificatii si grade variate de insemnatate diferitelor aspecte cotidiene de viata.
Stima de sine, esec si perfectionism…Trei semnificanti cu mii de semnificatii…
Unii sustin ipoteza ca viata te invata, viata este cea care te pune in anumite contexte de viata din care se presupune ca avem de invatat. Si daca nu “reusim” sa ne invatat lectia de prima data, viata ne va “preda” acea lectie la nesfarsit.
Insa eu va intreb: “Suntem determinanti sau determinati de situatii?”
Altii considera ca cel care se afla “in control” (in traducere libera: la carma vietii) suntem noi.
Si cu siguranta am putea adauga “n” si “n” de convingeri, idei si credinte.
Insa ceea ce conteaza este ceea ce credem noi despre…, ceea “ce cred ceilalti despre” putem folosi ca si coordonate de orientare pe harta proprie (a autoaprecierii etc).
Cand vorbim de stima de sine si perfectionism, putem considera ca nu exista reguli clare si ca inter-reactiunea lor este una particulara, proprie fiecarei persoane.
Cand perfectionismul este la putere si ne conduce viata, stima de sine poate fi una intretinuta artificial, as putea spune.
Ce ar insemna asta?
Ca sa poti tinde spre noi si noi culmi ale dezvoltarii si realizarilor, este nevoie sa ne cunoastem propriul bagaj de plecare la drum. Unii se intampla sa plece cu valiza goala condusi de entuziasm, altii isi pun pietre de moara si abia mai pot merge inainte, altii isi umplu valiza cu tot felul de lucruri doar doar s-ar potrivi ceva cu ceea ce ii asteapta etc.
Acestea sunt putine din strategiile noastre posibile de a initia un demers, o actiune sau de a raspunde la o solicitare.
Se intampla uneori sa intampinam dificultati in a spune NU unei solicitari sau unui context, chiar daca la primul contact avem o licarire a sentimentului ca am putea fi in dezavantaj , depasiti de situatie sau ca pur si simplu nu stim despre ce este vorba.
“…Trebuie sa fim cei mai buni si sa (ne) demonstram ca suntem cei mai tari…”
Atitudinea fata de esec variaza de la o persoana la alta. Pe unii ne demoralizeaza, devenim neincrezatori in resursele proprii, ezitanti, pe altii ii “incapataneaza” sa caute noi si noi strategii, resurse pentru a gasi o varianta optima.
Foarte interesant este faptul ca pe masura ce un individ se dezvolta personal, efectele acestui proces, influenta dezvoltarii personale asupra vietii individului este greu de previzionat – nu stii niciodata ce rasplata iti este rezervata pentru eforturile tale, nu poti cuantifica exact schimbarile care se vor petrece… singurul lucru sigur este ca vei fi influentat la un nivel sau altul al vietii tale de aceasta dezvoltare.
Impactul dezvoltarii personale in viata a unei persoane depinde de ea insasi, de trasaturile de personalitate, temperament, obiective, efort depus si multi alti factori care tin, in cea mai mare masura de el/ea ca si persoana, sunt in controlul sau.

Leave a Reply