Comunicarea in educatia sexuala la pubertate

„Incercati mai intai sa intelegeti, apoi sa va faceti inteles !“

Daca ati fost receptivi la nevoile lui de cunoastere, el deja stie de la voi tot ce este de preferat sa cunoasca despre dragoste, raporturi sexuale, conceptie si sarcina.

Acum, la pubertate, se impune sa ii acordati incredere. Adesea ca si parinti, cand ne stim carentele (retinerile) de comunicare cu copii nostri, suntem tentati sa nu avem incredere in ei. De fapt proiectati neincrederea in voi insiva ca si parinti! Prin urmare, este vital sa incepeti sa acordati aceasta incredere, ea este investitia dumneavoastra in puberul de astazi si adultul de maine. Prin aceasta incredere acordata, fie ca este fata, fie ca este baiat, tanarul se va simti si va fi, in consecinta, mai pregatit in viata decat acei tineri (lipsiti de un suport parental constant) care incearca adesea sa evadeze dintr-un mediu familial optuz in a ii intelege secretele si “indragostirile”. Este vorba despre aparenta lipsa de receptivitate, intelegere, interes (izvorata adesea dintr-un fals sentiment de neputinta a parintilor) care  un au ca efect, ca si consecinta decat izolarea, inchiderea si respingerea parintelui de catre adolescent).

Cum sa ne ajutam copilul «sa capteze» esenta din « explozia » de informatii despre sex ?

De unde pot afla copii nostri despre sex, relatii, raporturi sexuale etc ?

Surse posibile : internet, mijloace mass-media, iubit (-a), gasca, grup de prieteni, familie, colegi de scoala, profesori, campanii de informare etc.

Cum se pot construi filtrele de sortare si « consolidare » a liberului arbitru tanarului aspirant?

Este esential ca baza sa se formeze in cadrul familiei, prin parinti ! Cum altfel s-ar putea construi ceva fara un fundament ? Multi parinti se sustrag acestui demers, se degreveaza, responsabilizand societatea, invatamantul etc…pe oricine in afara de ei insisi uitand ca dincolo de toate, adolescentul este copilul de odinioara care inainte de a se aventura intr-o actiune sau alta isi cauta intrebator cu privirea parintele. Alteori amana pana este prea tarziu.

Tu de care parte a baricadei vrei sa te afli?
Cum treci peste dificultatile de comunicare?
Timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat, s-a intamplat sa va certati, vrea sa-si faca singur alegerile, are secrete si parca este din ce in ce mai putin copilul tau (asa cum il stiai). Stii ce te asteapta? Te asteapta prima iubire a copilului tau, primele experiente sexuale, iar daca el este pregatit sau nu, tu cu si¬guranta nu esti. Cum faci fata debutului vietii sexuale a copilului tau? Nu tineti predici, rezumati-va la a pune intrebari, a le incuraja intrebarile fara sa le considerati puerile sau naive.
Cand este momentul potrivit?
Parca o discutie despre sex devine din ce in ce mai dificila, sunt atatea aspecte la care trebuie sa fii atent ca parinte, ca sa nu uitam ca trebuie sa fii “politic corect”, sa nu iei heterosexualitatea drept o alegere subinteleasa a copilului tau. Cine stie, poate nu este, iar in cazul acesta, el se poate simti jignit sau indepartat de ceea ce se considera normalitate.
Dincolo de toate acestea, nu trebuie sa uitam ca fetele si baietii au nevoie de instructiuni dife¬rite. De exemplu, fetele este de preferat sa le inveti sa spuna “Nu” atunci cand nu isi doresc un contact sexual. De cele mai multe ori, ele nu spun nimic sau se uita in alta parte, ceea ce nu este interpretat ca un “Nu” de catre baiatul care va continua avansurile.
Pe baieti este de preferat sa ii inveti despre ce inseamna un consimtamant si ca “Nu” chiar inseamna “Nu”, indiferent de cat de departe s-a ajuns.
Cand se va intampla?
Discutiile despre sex nu sunt ceva ce ar trebui sa amani sau ceva ce ar trebui trecut cu vederea. Daca ai uitat cum ar trebui sa-i vorbesti copilului despre sex, ai la dispozitie mai multe mijloace de informare, vorbeste cu alti parinti si afla cum au reusit ele sa faca fata discutiei.
Nu uita ca o amanare inseamna indepartarea de copilul tau, care va crede ca viata lui sexuala si cea emotionala este treaba lui, iar pe tine nu te priveste. Prapastia ce se va instala intre tine si copilul tau va fi una destul de greu de depasit, iar cea care va pierde cel mai mult din dezvoltarea lui vei fi tu
Cei mai multi parinti cred ca fiul sau fiica lor va astepta sa faca sex pana cand va fi departe de casa, responsabil, independent etc. Fals! Daca statisticile au dreptate, inseamna ca fiul sau fiica ta a facut deja sex pana sa termine liceul, mai mult, o treime dintre ei nu au folosit metode contraceptive sau protectie.
Sexul si adolescentiii nu sunt neaparat o combinatie proasta, ci una destul de periculoasa in cazul in care cei implicati nu isi asuma responsabilitatea actului. Daca in urma cu ceva timp abstinenta reprezenta o optiune, in prezent probabil singura optiune e folosirea prezervativului.
Cum vorbesti cu copilul tau despre sex?
A face educatie sexuala inseamna a asculta intrebarile si comentariile copilului tau. Fiecare generatie are propriile sale valori si norme. Ascultand feedbackul copilului tau, vei stii cum sa-ti nuantezi discursul astfel incat sa fii sigura ca a ajuns cum trebuie la receptor, in cazul acesta, la copilul tau. Nici un parinte nu scapa.
Numai mamele vor putea sa descrie o femeie unui baiat, iar numai tatii vor fi cei care ii vor putea explica fetei ce gandesc barbatii. Poate este una dintre cele mai dificile discutii pe care le-ai purtat vreodata si asta nu din cauza lui, ci din cauza atitudinii tale vizavi de sex. Primul pas este sa accepti sexualitatea ca pe ceva pozitiv, iar adolescenta ca pe ceva firesc.
Studiile arata ca o educatie sexuala corespunzatoare si o relatie parinte-copil bazata pe incredere previn inceperea vietii sexuale de timpuriu. Cand ii vorbesti copilului tau despre sex, poti chiar sa ii spui ca nu te simti foarte confortabil, dar ca iti doresti sa puteti aborda impreuna orice tip de subiect. Daca vrei sa te documentezi pe aceasta tema, ghideaza-te dupa cartile de specialitate, discuta cu prietenii sau adreseaza-te unui specialist.

Leave a Reply