Relatia de codependenta

Relațiile de codependenta sunt relațiile în care una dintre persoane are o dependență emoțională și psihologică față de cealaltă persoană, care, la rândul ei, își asumă un rol de “salvator” sau de “ajutor”.

Acest tip de relație poate fi dăunător atât pentru persoana care este dependentă, cât și pentru persoana care își asumă rolul de salvator.

Persoana care este dependentă poate fi adesea neliniștită, anxioasă și își bazează stima de sine pe aprobarea și atenția partenerului.

Aceasta poate fi obsedată de relație și poate simți nevoia de a controla comportamentul partenerului.

Pe de altă parte, partenerul poate fi epuizat și simți că este responsabil pentru starea emoțională a celuilalt. Acesta poate fi de asemenea frustrat de faptul că nu poate satisface nevoile partenerului sau că este nevoit să renunțe la propriile nevoi pentru a-l ajuta pe celălalt.

Tratamentul pentru relațiile de codependenta implică de obicei terapie individuală și de cuplu, care poate ajuta la dezvoltarea abilităților de comunicare și de autonomie emoțională. Este important să se învețe să recunoască nevoile proprii și să se încurajeze autonomia emoțională, astfel încât fiecare partener să poată dezvolta o relație sănătoasă și egală.

Leave a Reply