CHESTIONAR DE MASURARE A CALITATII VIEȚII

CHESTIONAR DE CALITATEA VIEȚII © 2003 Burckhardt and Anderson; licensee BioMed Central Ltd.

Citiți fiecare punct și încercuiți numărul care descrie cel mai bine satisfacția dumneavoastră. Vă rog să răspundeți la fiecare întrebare chiar dacă în mometul de față nu participați la o activitate. Puteți fi satisfăcut sau nu de a avea sau nu o relație etc.

Viaţa de buna calitate include elemente ca stilul de viaţă independent, guvernat de bunul-gust, orientat spre valori autentice ocolind pseudo- şi nonvalorile.
Conform lui Catalin Zamfir, “calitatea vieţii este asigurată de totalitatea acelor condiţiicare oferă persoanei umane posibilitatea unei dezvoltări armonioase a realizării unei vieţi pline, satisfăcătoare.” 
Sentimentul de satisfacţie, însă, este greu de definit şi operaţionalizat, fiind abordabil empiric, dar referindu-se numai la latura subiectivă a fenomenului calităţii vieţii (adică satisfacţia/insatisfacţia resimţite de individ şi modul în care acesta îşi percepe calitatea propriei vieţi). Totuşi, gradul de satisfacţie/insatisfacţie asupra propriei vieţi nu corelează în mod necesar cu calitatea obiectivă a acesteia. De regulă, aprecierile sunt întotdeauna relative şi se fac pe baza experienţelor trecute sau dorite pentru viitor sau prin comparaţie cu experienţele altora.

„Aristotel spune că nu există o reţetă unică de a ajunge la fericire şi nici o formă unică de manifestare a acesteia, pentru că semnificaţia ei depinde de fiecare în parte.”

Cu alte cuvinte, subiectivismul, modul fiecăruia de a fi, ne influenţează perspectiva asupra vieţii.

Cotare:

1- 40 – Perceptie disfunctionala asupra propriei vietii. Se recomanda sedinte de consiliere psihologica.

40-70 – Perceptie “serioasa” asupra propriei vieti, cu accent pus pe “simtul datoriei” si “trebuie” in defavoarea starii de bine generale. Risc crescut ca dvs sa evitati sau foarte rar sa va opriti din iuresul vietii si sa realizati pentru ce sunteti multumiti in viata. Invatati sa va bucurati de viata dvs!

70-98 – Stiti ca “viata e cu bune si de rele”, insa reusiti sa va bucurati de ea!

98-112 – La vie en rose:)  – In cazul in care partenera sau partenerul dvs, persoanele apropiate dvs au dat feedback diferit, se recomanda cateva sedinte de evaluare in vederea investigarii atitudinii fata de esec, fata de responsabilitateavis a vis de propriile actiuni etc.

1.Confort material, casă, mâncare, siguranță materială
2.Sănătate – apt fizic și viguros
3.Relația cu părinții, frații și alte rude – comunicare, vizite, ajutor
4.Creșterea copilului (copiilor)
5.Legătură strânsă cu soțul/soția
6.Relația cu prieteni apropiați
7.Ajutorul și încurajarea celorlalți, voluntariat, sfătuit
8.Participatul la organizații și afaceri publice
9.Învățat – mersul la școală, îmbunătățirea cunoștințelor
10.Înțelegerea de sine – cunoașterea limitelor și calităților
11.Munca – acasă sau la servici
12.Creativitate
13.Viața socială – cunoașterea altor persoane, petreceri etc
14.Citit, ascultare de muzică, distracție
15.Participarea la recreația activă
16.Independență, lucruri pe care le faci pentru tine

Leave a Reply