Planning familial

  • Impactul psihologic al intreruperii de sarcina

    Cel mai mai mare impact la nivel psihologic, cand vorbim despre intreruperea de sarcina, il au acele simptome care fie sunt catalogate ca depresii nervoase, fie ca reacţii de tip schizoid, fie ca psihoze – ele regasindu-se in psihiatrie, sub numele de sindrom post-avort. Pentru un psiholog, si mai ales pentru un psihoterapeut, fiecare caz este unic prin implicatiile, complicatiile sale….si sa nu uitam ca tot ce simtim si traim si ni se intampla noua este cel mai important. Eu as reformula, preferand sa vorbesc despre ceea ce este de nedorit in astfel de cazuri, ca si consecinte la nivel psihologic. As vorbi de riscul de tentativa de suicid (din…

  • Consilierea in situatia de criza avort

    De exemplu, experienta unei femei care, dupa o despartire nu tocmai ecologica ei, constata ca este insarcinata? Si-ar dori sa pastreze sarcina, dar nu are un venit constant, cu o familie care sa o sprijine daca pastreaza copilul, cu un fost partener care nu vrea sa-si asume responsabilitatea paternala…..un scenariu sumbru ti se perinda in fata ochilor….inima bate cu putere…poate prea repede…ochii ti se incetoseaza….din jur auzi glasuri spunandu-ti : “Nu ai de ales, trebuie sa faci avort!”…”De unde stiu eu ca este al meu?!”….”Daca ti-a placut…., acum taci si sufera!” etc. si oarecum si propria vocea care iti spune ca intr-un fel nu ai de ales, ca in ciuda…

  • Contraceptivele orale si debutul sexual

      Intrebare: Am si eu o intrebare, sunt un baiat si am o prietena la care tin mult la ea si suntem de mult timp impreuna si amandoi suntem virgini. Cum ar fi de preferabil sa ne incepem viata sexuala deoarece eu vreau ca prima experinta sa fie pe contact direct fara prezervativ (dar sa evit de exemplu o sarcina nedorita)? Putin ajutor va rog am intels ca , dak as face-o cu ea dupa primele zile dupa ce a avut menstruatia si folosesc si un anticonceptional ar fi 100% oky si sigur. E adevarat??? Astept raspuns! Multumesc anticipat! Raspuns: Daca veti folosi o metoda contraceptiva orala ca si protectie…

  • Mitul contraceptiei de urgenta

    Cu totii ne simtim mai in siguranta la ideea ca exista ceva acolo care ne poate scoate din incurcatura…insa ce ar trebui sa stim totusi inainte?! * Contraceptia de urgenta nu este o  metoda contraceptiva de lunga durata. * Orice medicament care ne influenteaza direct sau indirect secretia hormonala trebuie folosit cu precautie si in cunostinta de cauza. * Contraceptia de urgenta este o metoda care se aplica ocazional. Ce inseamna ocazional? Adica o data la 3-4 luni maxim! * Ce ne-a fost util intr-o circumstanta, nu ne este neaparat util in orice situatie. * Este utila, ca metoda, in cazul unui contact sexual neprotejat sau in cazul esecului unei…