Copilaria si temerile ei
Copilăria este o etapă de dezvoltare esențială în viața fiecărui individ, marcată de o serie de experiențe și emoții, inclusiv temerile. Aceste temeri sunt adesea parte integrantă a dezvoltării emoționale și psihologice a copiilor, influențând modul în care aceștia interacționează cu lumea din jurul lor.
Nevoile copilului
Nevoile copilului se schimbă pe măsură ce acesta crește și se dezvoltă. Care ar fi nevoile copilului pe etape de vârstă? Bebeluși (0-12 luni): Bebelușii au nevoi de bază, cum ar fi hrana, somnul, igiena și iubirea și atenția părinților. Aceștia au nevoie, de asemenea, de stimulare senzorială, cum ar fi sunete, mirosuri și texturi noi, pentru a-și dezvolta abilitățile motorii și cognitive. Copii mici (1-3 ani): Copiii mici au nevoie de multă iubire și atenție din partea părinților, deoarece dezvoltarea lor este legată de relația cu aceștia. Aceștia au nevoie, de asemenea, de siguranță și securitate, deoarece sunt în procesul de a-și explora lumea și de a învăța cum…
Preșcolarii și părinții lor
Preșcolarii au nevoie de mai multe lucruri de la părinții lor pentru a se dezvolta în mod sănătos și pentru a-și atinge potențialul maxim. Care sunt cele mai importante nevoi ale preșcolarilor?
Tot ce trebuie sa ii spui copilului tau in expertiza psihologica
Ce să-i spuneți copilului dumneavoastră despre evaluare atunci cand aveti de efectuat o expertiza psihologica judiciara sau extra-jdiciara Părinții se îngrijorează adesea legat de efectele pe care o astfel de evaluare le va avea asupra copiilor lor. Copiii nu se simt confortabil să fie nevoiți să vorbească despre îngrijorările lor cu o persoana necunoscuta, fie el specialist. Ei sunt adesea îngrijorați să nu-și rănească părinții. Respectarea acestor linii directoare poate ajuta evaluarea să meargă un pic mai bine. Este important să țineți cont de câteva lucruri atunci când vorbiți cu copilul dumneavoastră despre această evaluare: În primul rând, nu-l mințiți pe copilul dumneavoastră despre ceea ce se întâmplă, dar nici…
Educatia sexuala a copiilor la adolescenta
Acum copilul dumneavoastra este un pre-adolescent sau un adolescent. Daca ati fost receptivi la nevoile lui de cunoastere, el deja stie de la voi ca si parinti, tot ce este de preferat sa cunoasca despre dragoste, raporturi sexuale, conceptie si sarcina. La pubertate, se impune sa ii acordati incredere. Adesea ca si parinti, cand ne stim carentele (retinerile) de comunicare cu copiii nostri, suntem tentati sa nu avem incredere in ei. De fapt proiectati neincrederea in voi insiva ca si parinti! Prin urmare, este vital sa incepeti sa acordati incredere, ea este investitia dumneavoastra in puberul de astazi si adultul de maine. Prin aceasta incredere acordata, fie ca este fata,…
Educatia si copii nostri
Educatia de acasa precede scoala propriu-zisa si ii pregateste pe copii pentru aceasta. “Lucrarea” parintilor o precede pe cea a educatorilor si învatatorilor. Ea modeleaza caracterul, plecand de la particularitatile temperamentale ale prichindelului. Felul in care copilul nostru se va adapta sau nu la gradinita, maniera lui de reactie si interactiune, ne pot transmite informatii valide despre felul in care, noi ca si parinti, am reusit sa ne exercitam meseria de parinte, cat si de calitatea rolului nostru de “formatori de caractere”. La fiecare pas, parintii au nevoie de o întelepciune aparent mai mult decat omeneasca, pentru a putea întelege cum este cel mai bine sã-si educe copiii pentru o viata…
Despre copii, parintilor
Educatia parentala aduce beneficii copiilor nostri! De principiu, copiii este de preferat sa învete despre ei insisi si despre viata inca din sanul familiei, de la o varsta frageda si pana la maturitate! Familia, ca în cazul fiecarei “scoli bine reglementate”, poate descoperi ca in meseria de parinte, se invata impreuna cu copilul lor, zi de zi. Este de “datoria” parintilor sa fie corecti. Zi de zi acestia ar fi de dorit sa “predea” lectia iubirii neconditionate prin ceea ce fac si spun. Puterea exemplului propriu valoreaza cat o mie de cuvinte. Prin urmare, atentie la voi si la felul in care va purtati unul cu celalalt! Nu este suficient sa va iubiti copilul si…
Parinti si copii
Conteaza inceputul, primii pasi in viata sunt importanti, deoarece deseori, obiceiurile formate în copilarie si tinerete dureaza o viata intreaga (egocentricitatea, noncomunicarea autentica, minciuna, agresivitatea, iresponsabilitatea, intoleranta etc). Indeosebi primul copil ar trebui educat cu mare atentie pentru ca el ii va educa indirect pe ceilalti ce vor urma prin puterea exemplului propriu. Copiii cresc potrivit cu influenta celor din jur. Daca cei care se ocupa de ei sunt zgomotosi si atatatori, copiii devin turbulenti si aproape insuportabili. Planta, o parabola în educarea copilului. Dezvoltarea treptata a unei plante din samant este o pilda de care este nevoie sa ne reamintim. Intai este “un fir verde, apoi spic, dupa aceea…
A treia copilărie, intre 6 si 11 ani, varsta şcolarului mic
Această perioadă este apreciată de unii autori sfârşitul copilăriei şi un început primar al pubertăţii. Problemele acestei etape sunt legate de adaptarea şcolară şi de învăţare. În jurul vârstei de 6-7 ani, în viaţa copilului se petrece un eveniment cu totul deosebit, acela al intrării în şcoală. Întreaga sa dezvoltare fizică şi psihică va fi influenţată de acest nou factor. Învăţarea devine tipul fundamental de activitate, solicitând intens intelectul şi determinând dezvoltarea unor capacităţi şi strategii de învăţare. Paralel cu acest proces, copilul face achiziţii importante – deprinderile de scris-citit, care devin condiţia şi instrumentul însuşirii celorlalte achiziţii. Învăţarea şcolară se deosebeşte în mod radical de toate actele de învăţare…
Atentie, parinti! Adolescentul merita respectul vostru!
Adolescentii sunt niste copii mai mari, dar tot copii care in continuare au nevoie de • De aprobarea voastra ca si parinti ca o masura a propriei valori • De acceptare. In timp ce ii recunoasteti calitatile si abilitatile copilului, ajutati-l sa-si accepte şi slabiciunile de moment. Daca se comporta gresit, el trebuie sa inteleaga ca nu-i aprobati comportamentul, insa pe el il iubiti in continuare. • De atentie – demonstrand receptivitate fata de preocuparile lui de zi cu zi, acesta va intelege cat este el de important si-l va ajuta sa se simta special sau mai putin singur si neinteles sau neacceptat. • De incredere – ei acum invata…