Anxietate

Termenul de anxietate se refera la o stare de frica care nu este determinata de o situatie externa specifica si nu se asociaza cu comportamente de evitare comstienta si extensiva, asa cum se întâmpla de exemplu în fobie.

  • Poveste terapeutica – Viata ca un dar pretios

    Pancinello- ești special Locuitorii din Wemmik, eroii povestirii noastre, erau niște omuleți mici, din lemn, ciopliți toți de un tâmplar pe nume Eli. Acesta își avea atelierul pe un deal, de la a cărui înălțime se vedea întreg satul. Fiecare omuleț era altfel. Unii aveau nasul mare, alții aveau ochii mari.  Unii erau înalți, alții erau scunzi. Unii purtau pălărie, alții purtau costum. Însă două lucruri le erau comune: toți erau făcuți de același tâmplar și trăiau în același sat. De dimineața până seara, zi de zi, omuleții făceau un singur lucru: lipeau etichete unul pe celălalt. Fiecare omuleț avea o cutie plină cu steluțe aurii și o cutie plină…

  • Poziția „Mumia” – Tehnici de relaxare

    Un exercitiu propus de specialisti de relaxare folosind o tehnica de relaxare prin autosugestie si relaxare musculara: „În această poziție omul resimte un grad sporit de relaxare” (F. Rimcaster). Se exersează pe o podea netedă acoperită cu o plapumă de lână sau o saltea de exercitii fizice. Vă întindeți pe saltea ca o „mumie” :). Adică urmează să vă întindeți pe spate, capul îl poziționați astfel încât privirea să fie orientată în sus. Umerii trebuie să fie relaxați, mânile să atârne liber de-a lungul corpului cu palmele în sus. Şi limba trebuie să fie relaxată, iar în cazul în care capul este poziționat corect, aceasta se relaxează automat. Deseori un…

  • Emotiile umane

    Emoţii pozitive: bucuria, simpatia, încântarea, recunoştinţa, ataşamentul, stima, încrederea, mândria, entuziasmul, siguranţa, exaltarea. Emoţii negative: tristeţea, furia, frica, necazul, disperarea, regretul, invidia, dezamăgirea, mâhnirea, plictiseala, vinovăţia, zăpăceala, supărarea, indignarea. Emoţii neutre: mirarea, curiozitatea, indiferenţa, neliniştea, îngândurarea, simţul răspunderii. Reactii fiziologice des intalnite: Inima îţi bate mai tare. Transpiri. Simţi nevoia să urinezi. Ţi se usucă gura. Ţi se schimbă vocea. Îţi tremură mâinile. Simţi contracţia stomacului. Te simţi de-a dreptul ameţit. Recomandarile specialistilor:  Recunoaşte şi numeşte emoţiile atunci când ele apar (de ex.: sunt furios; sunt supărat; sunt mândru etc.). Caută să înţelegi cauza emoţiilor. Încearcă să-ţi exprimi emoţiile negative natural, potrivit. Fii în stare să te respecţi, să poţi…

  • CHESTIONAR PENTRU AUTOEVALUAREA NIVELULUI DE STRES

    Bifeaza raspunsul care ti se potriveste printr-un click plasat in coloana corespunzatoare. SCORARE: TOTAL PE COLOANA RASPUNSURI “da” ETALON: 0-7 puncte la “DA” – nivel de stres mediu 8-17 puncte la “DA”– nivel stres ridicat 18-25 puncte la “DA”– nivel de stres exagerat INTERPRETARE: Calitatea vietii noastre este importanta. Este bine stiut faptul ca stresul ne poate afecta atat psihic, cat si fizic. Adesea avem tendinta, din dorinta de a “trece mai departe”, sa ignoram incarcatura vietii noastre de zi cu zi, insa in timp, ne lovim de consecinte: afectarea calitatii relatiilor cu persoanele din jurul nostru, performante profesionale scazute, tulburari de dispozitie, stari depresive, tulburari de concentrare, un pesimism…

  • Atacul de panica si starea de anxietate

      “Batai puternice de inima…tremuraturi…palpitatii…senzatii de sufocare cu dureri, senzatie de presiune, apasare… Si stomacul se revolta! Ai ameteli, te clatini si simti ca te pierzi, parca nu mai esti tu?! Valuri de caldura…lipsa de control…frig, furnicaturi, amorteala! Si apare sentimentul de teama! Teama de a nu innebuni! Eterna frica de moarte! Propria moarte: un gand ingrozitor, ce te urmareste si iti consuma si ultimele clipe de liniste”. Cati dintre noi se recunosc in acest scenariu sumbru? Cati dintre noi am trecut acest prag? Unii poate ca doar am aruncat o privire in prapastie, altii ne-am retras, unii am ramas tintuiti pe loc, incatusati de abis sau, aparent am cazut…

  • Când te prefaci ca esti vesel, bucuros, fericit, pentru a-i face pe plac partenerului

    Sinceritatea este esentiala intr-o relatie de cuplu, ca de altfel in orice tip de relatie. Dar cand vorbesc despre sinceritate, ma refer in primul rand la sinceritatea fata de tine, in relatia ta cu tine insati. Cand suntem sinceri cu noi insine, putem economisi mai multa energie decat credem protejandu-ne fata de eventuale resentimente sau frustrari. Fireste ca unii dintre voi veti spune ca sinceritatea doare. Oare? Poate la inceput, din lipsa de exercitiu, dar odata exersand, capatam curaj si indemanare in arta sinceritatii, devenind mai puternici, mai curajosi in lupta cu umbrele din noi. Multi credem ca evitand aceasta sinceritate catalogata “dureroasa”, ne protejam. Oare? Ma intreb uneori cum…

  • Anxietatea

    Termenul de anxietate se refera la o stare de frica care nu este determinata de o situatie externa specifica si nu se asociaza cu comportamente de evitare comstienta si extensiva,asa cum se întâmpla de exemplu în fobie.Din cauza ca mute stari anxioase dau pacientului o stare de frica în absenta oricarui pericol evident,starile anxioase au fost adesea descrise ca un exemplu de “anxietate liber plutitoare” sau ca o frica”cu cauze necunoscute”. Astfel un prim pas recomandat de specialisti unei persoane  anxioase este de a-si identifica, evalua si modifica acele aprecieri nerealiste privin existenta unui pericol si comportamentul care mentine aceasta perceptie. Exista mai multe maniere de manifestare a fenomenului anxios:…