Psihopatologie
Psihopatologia este ramura psihologiei și psihiatrii care se ocupă cu studiul și înțelegerea tulburărilor mentale și emoționale. Aceasta include clasificarea, diagnosticarea, evaluarea, tratarea și prevenirea problemelor de sănătate mintală.
Depresia
Dacă experimentați aceste simptome sau alte simptome care vă îngrijorează, ar trebui să discutați cu un specialist în sănătate mintală sau cu medicul dumneavoastră pentru a obține o evaluare adecvată și o eventuală terapie sau tratament.
Tehnici de crestere a starii de bine
Dacă ai dificultăți în a face față anxietății sau în a accepta faptul că există lucruri pe care nu le poți controla, nu ezita să ceri ajutor. Poți vorbi cu un terapeut sau cu un prieten de încredere pentru a primi sprijin și pentru a învăța noi tehnici și abilități de gestionare a anxietății.
Motivatia de lucru sau activarea chefului de munca
Totuși, dacă lipsa de motivație devine persistentă sau afectează grav performanța sau starea ta de bine, poate fi util să consulți un specialist, precum un psiholog sau un coach, pentru a identifica cauzele profunde și pentru a dezvolta strategii pentru a depăși aceste momente dificile. De asemenea, găsirea modalităților de a-ți menține echilibrul și de a-ți regăsi pasiunea pentru ceea ce faci poate ajuta la depășirea acestor perioade de lipsă de chef.
Anxietatea si nevoia de control
Acceptă că există lucruri pe care nu le poți controla și să te concentrezi asupra aspectelor pe care le poți controla. Acceptarea acestei realități te poate ajuta să te simți mai în control și să-ți reduci anxietatea.
Semnele distinctive ale tulburării de personalitate de tip evitant
Simptomele trebuie să înceapă la vârsta adultă timpurie și să fie persistente pentru a fi clasificate ca tulburare de personalitate evitantă
Poveste terapeutica – Viata ca un dar pretios
Pancinello- ești special Locuitorii din Wemmik, eroii povestirii noastre, erau niște omuleți mici, din lemn, ciopliți toți de un tâmplar pe nume Eli. Acesta își avea atelierul pe un deal, de la a cărui înălțime se vedea întreg satul. Fiecare omuleț era altfel. Unii aveau nasul mare, alții aveau ochii mari. Unii erau înalți, alții erau scunzi. Unii purtau pălărie, alții purtau costum. Însă două lucruri le erau comune: toți erau făcuți de același tâmplar și trăiau în același sat. De dimineața până seara, zi de zi, omuleții făceau un singur lucru: lipeau etichete unul pe celălalt. Fiecare omuleț avea o cutie plină cu steluțe aurii și o cutie plină…
Poziția „Mumia” – Tehnici de relaxare
Un exercitiu propus de specialisti de relaxare folosind o tehnica de relaxare prin autosugestie si relaxare musculara: „În această poziție omul resimte un grad sporit de relaxare” (F. Rimcaster). Se exersează pe o podea netedă acoperită cu o plapumă de lână sau o saltea de exercitii fizice. Vă întindeți pe saltea ca o „mumie” :). Adică urmează să vă întindeți pe spate, capul îl poziționați astfel încât privirea să fie orientată în sus. Umerii trebuie să fie relaxați, mânile să atârne liber de-a lungul corpului cu palmele în sus. Şi limba trebuie să fie relaxată, iar în cazul în care capul este poziționat corect, aceasta se relaxează automat. Deseori un…
Emotiile umane
Emoţii pozitive: bucuria, simpatia, încântarea, recunoştinţa, ataşamentul, stima, încrederea, mândria, entuziasmul, siguranţa, exaltarea. Emoţii negative: tristeţea, furia, frica, necazul, disperarea, regretul, invidia, dezamăgirea, mâhnirea, plictiseala, vinovăţia, zăpăceala, supărarea, indignarea. Emoţii neutre: mirarea, curiozitatea, indiferenţa, neliniştea, îngândurarea, simţul răspunderii. Reactii fiziologice des intalnite: Inima îţi bate mai tare. Transpiri. Simţi nevoia să urinezi. Ţi se usucă gura. Ţi se schimbă vocea. Îţi tremură mâinile. Simţi contracţia stomacului. Te simţi de-a dreptul ameţit. Recomandarile specialistilor: Recunoaşte şi numeşte emoţiile atunci când ele apar (de ex.: sunt furios; sunt supărat; sunt mândru etc.). Caută să înţelegi cauza emoţiilor. Încearcă să-ţi exprimi emoţiile negative natural, potrivit. Fii în stare să te respecţi, să poţi…
Ghidul pacientului cu Depresie (ghid pentru pacient)
Depresia nu înseamnă pur și simplu a te simți nefericit sau plictisit de toate pe parcursul a câtorva zile. Toți noi trecem prin perioade de deprimare, însă atunci CAND ești în depresie, te simți trist permanent pe parcursul a câtorva săptămâni sau luni, nu doar a câtorva zile. Unele persoane cred că depresia este ceva neînsemnat, nu o stare reală de sănătate. Aceste persoane n-au dreptate. Depresia este o adevărată boală, cu adevărate simptome, ea nu este un semn de slăbiciune sau ceva din ce-ți poți “reveni” “luându-te în mâini”. Partea bună este că, prin tratament și suport TERAPEUTIC adecvat, majoritatea persoanelor se pot recupera. Cum să-ți dai seama că…