Varsta scolarului mic
Vârsta școlarului mic se referă la etapa de dezvoltare a copilului cuprinsă, în general, între 6 și 12 ani. Aceasta este perioada în care copilul începe să participe activ la educația formală, iar dezvoltarea sa fizică, cognitivă, emoțională și socială este semnificativ influențată de experiențele școlare și de interacțiunile cu colegii.
Nevoile copilului în fața divorțului: etape și recomandări
Divorțul nu trebuie să fie o traumă ireversibilă. Cu sprijin adecvat, disponibilitate emoțională și relații de calitate, copiii pot integra această experiență într-un mod sănătos și pot construi, ca adulți, relații bazate pe încredere și securitate. În centrul acestui proces se află adulții – părinți și profesioniști – care îndrăznesc să fie conștienți, empatici și disponibili să repare ceea ce a fost rupt.
Parent-Child Therapy
Pasii tipici ai PCIT includ: 1. Faza de instruire: Părinții învață principiile de bază ale PCIT și abilitățile de gestionare a comportamentului prin intermediul sesiunilor de instruire cu terapeutul. 2. Sesiunile de joc: Părinții și copiii participă la sesiuni de joc ghidate de terapeut, în care se practică abilitățile învățate în timpul instruirii. 3. Sesiunile de conversație: Părinții învață să aplice abilitățile dobândite în situații de viață reală, iar terapeutul oferă feedback și îndrumare.
A treia copilărie, intre 6 si 11 ani, varsta şcolarului mic
Această perioadă este apreciată de unii autori sfârşitul copilăriei şi un început primar al pubertăţii. Problemele acestei etape sunt legate de adaptarea şcolară şi de învăţare. În jurul vârstei de 6-7 ani, în viaţa copilului se petrece un eveniment cu totul deosebit, acela al intrării în şcoală. Întreaga sa dezvoltare fizică şi psihică va fi influenţată de acest nou factor. Învăţarea devine tipul fundamental de activitate, solicitând intens intelectul şi determinând dezvoltarea unor capacităţi şi strategii de învăţare. Paralel cu acest proces, copilul face achiziţii importante – deprinderile de scris-citit, care devin condiţia şi instrumentul însuşirii celorlalte achiziţii. Învăţarea şcolară se deosebeşte în mod radical de toate actele de învăţare…
Regimul de viaţă şi dezvoltarea fizică între 6 şi 10 ani.
Programul zilnic trebuie stabilizat şi respectat. Spre deosebire de stadiul anterior, în programul zilnic al şcolarului mic intervin următoarele schimbări: • programul activităţilor este mult mai stabilizat, adică ora de trezire şi cea de culcare trebuie mai mult respectate pentru ca activitatea şcolară să se desfăşoare optim; • timpul petrecut la şcoală este mai bine organizat şi plin cu activităţi care se deosebesc din ce în ce mai mult de cele de la grădiniţă; • după întoarcerea acasă copilul trebuie să realizeze o perioadă de învăţare independentă care poate fi asistată de părinţi dar, nu poate fi substituit de aceştia; • jocul trebuie să rămână în programul zilnic al şcolarului…