Consilierea prenatala
Consilierea prenatală este un tip de suport psihologic și informativ oferit femeilor însărcinate și partenerilor lor în perioada de sarcină. Scopul acestei consilieri este de a sprijini părinții pe parcursul sarcinii din punct de vedere emoțional, psihologic și medical, oferind informații, resurse și strategii care îi ajută să facă față provocărilor legate de sarcină și viitorul rol parental.
Care ar fi avantajele serviciilor de consiliere psihologica online?
1. Interactionezi aici si acum! 2. Ai libertatea sa alegi momentul in care doresti sa participi! 3. Elimini tracul asociat unei intalniri fata in fata! 4. Ai posibilitatea de a medita mai profund asupra intrebarilor si raspunsurilor, putandu-le trimite consilierului in momentul in care crezi ca ele exprima cu adevarat ceea ce gandesti. Creste astfel eficienta comunicarii in procesul de consiliere. 5. Scriba manent, verba volant! Ai posibilitatea “tinerii unui jurnal” al discutiilor online care faciliteaza o mai eficienta “contorizare” a relatiei tale cu tine insuti in cadrul interventiei terapeutice. 6. Uneori se poate intampla ca anumite lucruri sa fie mai usor exprimate in scris decat verbalizate intr-o relatie directa…
Pregatita sa devii mamica?
Iti doresti un copil. Este firesc. Insa cum stii daca, din punct de vedere psihic, esti pregatita sa ai unul? (…) Apare astfel intrebarea: care sunt motivele reale pentru care iti doresti un copil? Prea adesea, femeile aleg sa aiba un copil din cauza unor factori care nu au, neaparat, legatura cu maternitatea, in sine. Unele femei cred ca nu sunt implinite fara un copil, precum prietena mea. Altele cred ca un bebelus va pune pe picioare o relatie cu probleme si nu numai. De exemplu, daca simti ca relatia ta nu este exact ceea ce ti-ai dorit, acesta este un moment nepotrivit sa ai un copil. In urma cu…
Impactul psihologic al intreruperii de sarcina
Cel mai mai mare impact la nivel psihologic, cand vorbim despre intreruperea de sarcina, il au acele simptome care fie sunt catalogate ca depresii nervoase, fie ca reacţii de tip schizoid, fie ca psihoze – ele regasindu-se in psihiatrie, sub numele de sindrom post-avort. Pentru un psiholog, si mai ales pentru un psihoterapeut, fiecare caz este unic prin implicatiile, complicatiile sale….si sa nu uitam ca tot ce simtim si traim si ni se intampla noua este cel mai important. Eu as reformula, preferand sa vorbesc despre ceea ce este de nedorit in astfel de cazuri, ca si consecinte la nivel psihologic. As vorbi de riscul de tentativa de suicid (din…
Consilierea in situatia de criza avort
De exemplu, experienta unei femei care, dupa o despartire nu tocmai ecologica ei, constata ca este insarcinata? Si-ar dori sa pastreze sarcina, dar nu are un venit constant, cu o familie care sa o sprijine daca pastreaza copilul, cu un fost partener care nu vrea sa-si asume responsabilitatea paternala…..un scenariu sumbru ti se perinda in fata ochilor….inima bate cu putere…poate prea repede…ochii ti se incetoseaza….din jur auzi glasuri spunandu-ti : “Nu ai de ales, trebuie sa faci avort!”…”De unde stiu eu ca este al meu?!”….”Daca ti-a placut…., acum taci si sufera!” etc. si oarecum si propria vocea care iti spune ca intr-un fel nu ai de ales, ca in ciuda…
Cum să ne alegem psihologul?
Fiecare om are puncte tari şi puncte slabe, nu face excepţie nici psihologul. Totuşi psihologul trebuie să corespundă unor condiţii profesionale şi umane: Condiţii personale: – Personalitatea psihologului, „calificarea personală” – Simpatia intre psiholog şi client este decisivă – La alegerea psihologului lăsaţi-vă indrumaţi de intuiţie. Aici vă ajută următoarele intrebări: · Vorbeşte psihologul pe „limba” mea? · Mă simt „atins”? · Inţelege despre ce vorbesc?
Cand este nevoie de consiliere psihologica?
Adesea se intampla sa ramanem blocati intr-un amalgam de idei, sa incercam puternica senzatie ca batem pasul pe loc. Alteori se intampla sa resimtim o acuta lipsa a ceva si sa nu constientizam despre ce anume ar fi vorba. Ni se pot intampla multe, ni se pot parea si mai multe, insa ceea ce este important sa intelegem pentru noi insine este faptul ca in fata problemelor nu suntem singuri si ca putem oricand cere un ajutor, un sfat, o parere, o oglinda obiectiva a propriei noastre vieti. Acest lucru este posibil prin consiliere. Putem constientiza mai usor care au fost motivele intrinseci pentru care am reactionat sau actionat intr-o…
Depresia
Oboseala, problemele cu somnul, reactiile emotionale puternice si schimbarile de greutate ale corpului tau pot interveni in timpul sarcinii si dupa sarcina. Aceste simptome pot fi de asemenea semne ale unei depresii. Din acest motiv, depresia nu este recunoscuta sau tratata, deoarece unele schimbari normale din timpul sarcinii pot genera simptome similare si se pot intampla in acelasi timp.
Depresia prenatala si femeia din tine
Daca kilogramele iti stirbesc imaginea de sine si senzualitatea ta este data peste cap, aminteste-ti de hormoni! Daca sotul tau se apropie de tine, iar tu te retragi, negociaza cu ariciul din tine si lasa-te dezmierdata si rasfatata de atingerile lui.
Care este eficienta serviciilor de consiliere psihologica?
Daca te implici doar pentru a avea cu cine sa discuti sau pentru a-ti confirma sau infirma anumite presupuneri, idei sau de a obtine din partea consilierului “retete de succes”, probabilitatile acestui succes scad vertiginos si iti vei aminti de ceea ce ti se spunea, poate acasa sau la scoala cand erai copil, ca “iti furi singur caciula”. Rezultatele in consiliere psihologica nu au o componenta vizibila imediat. Acest lucru depinde de natura “problemei” sau de scopul pe care ti l-ai propus impreuna cu consilierul. La inceput progresul poate fi unul lent, insa in timp, in medie dupa 2-3 luni de zile, se observa o evolutie pozitiva din ce in…