Consiliere victimala (victimologie)
Consilierea victimologică este o formă de terapie și suport psihologic dedicată persoanelor care au fost victime ale unui abuz, violențe, crime, accidente sau alte traume. Scopul consilierii victimale este de a ajuta victimele să își proceseze trauma, să depășească consecințele psihologice ale evenimentului și să își refacă viața într-un mod sănătos.
Semne de indisponibilitate emoţională în relaţia părinte-copil
SEMNE DE MALTRATARE: Copilul este adeseori respins emoţional de către părinţi. Părinţii sunt capabili doar într-o mică măsură să interpreteze şi să răspundă la semnalele emoţionale ale copilului. Copilul e ignorat în mod activ de către părinte. Copilul e ameninţat cu pierderea dragostei părinteşti sau a unor relaţii importante. Părintele ameninţă copilul că-l părăseşte sau că pleacă de la el. Nu i se vorbeşte copilului sau se vorbeşte despre el într-un mod insultător. Părintele reacţionează cu ostilitate la nevoile copilului. Părintele în mod repetat îşi respinge copilul său nu-i răspunde la încercările de contact. Părintele e capabil doar la o scară mică să ‘întâmpine’ copilul la nivelul la care se…
Formele de abuz sexual
Abuzul sexual – forme Violul şi molestarea Pornografia Expunerea copiilor la acte sexuale ale altora Agresiunea sexuală asupra copilului Prostituţia infantilă/juvenilă Traficul copilului în scopuri sexuale Exploatarea sexuală a copiilor Exploatarea sexuală în scopuri comerciale a copiilor Turismul sexual cu copii Căsătoriile timpurii (ECPAT, 2001). Efecte ale abuzului (Kairys, S.; Johnson, C., 2002; Latimer, J., 1998; Osofsky, J., 1999) preocupare accentuată spre sine (încercarea de a înţelege propriile gânduri, emoţii, comportamente) concretizată în cogniţii distorsionate privind propria persoană (rolul său) şi cei din jur (gândire ilogică privind acţiunile, gândurile celorlalţi), datorate halo-ului negativ care-i însoţeşte întreaga activitate cognitivă (stimă de sine scăzută, incoerenţă/incongruenţă în construirea sinelui). instabilitate emoţională, nivele crescute…
Critica si suferinta emotionala
Critica poate fi departe de a fi constructiva. Menita uneori sa “ajute”, ea poate trezi resentimente in sufletul celui fata de care ne-o exprimam, chiar daca dorim ne noi sa fie constructiva. Suferinta emotionala este o traire subiectiva, dar care poate avea ca si factor declansator, critica. Critica Am observat fiecare dintre noi ca aceste critici pot veni de oriunde si de la oricine”simte” ca are ceva de spus sau de adaugat in “viata noastra”. Insa important este si modul de aparitie, contextul si persoana care critica. Si mai stim cu totii de cata varietate putem avea parte! Fiecare dintre noi de-a lungul vietii noastre, de cand ne nastem, crestem…
Posibile comportamente abuzive in sanul familiei
Familia – mediu abuziv prin conduite de tipul: Ignorare a. Nu acordă atenţie copilului b. Nu-i pasă dacă acesta ajunge la timp acasă c. Nu anunţă dispariţia copilului de acasă Izolare a. Nu permite copilului să desfăşoare activităţi plăcute pentru el b. Nu-i permite să vină cu prieteni acasă c. Închide copilul într-o cameră d. Leagă copilul e. Nu-i permite să mănânce sau să participe împreună cu familia la anumite activităţi Terorizare a. Ţipă şi strigă permanent la copil b. Sperie deliberat copilul c. Îi spune că cineva sau ceva drag lui va suferi dacă nu se comportă într-un anumit fel, dacă nu face ceva d. Trezeşte din somn copilul…
Care ar fi avantajele serviciilor de consiliere psihologica online?
1. Interactionezi aici si acum! 2. Ai libertatea sa alegi momentul in care doresti sa participi! 3. Elimini tracul asociat unei intalniri fata in fata! 4. Ai posibilitatea de a medita mai profund asupra intrebarilor si raspunsurilor, putandu-le trimite consilierului in momentul in care crezi ca ele exprima cu adevarat ceea ce gandesti. Creste astfel eficienta comunicarii in procesul de consiliere. 5. Scriba manent, verba volant! Ai posibilitatea “tinerii unui jurnal” al discutiilor online care faciliteaza o mai eficienta “contorizare” a relatiei tale cu tine insuti in cadrul interventiei terapeutice. 6. Uneori se poate intampla ca anumite lucruri sa fie mai usor exprimate in scris decat verbalizate intr-o relatie directa…
Bataia nu e rupta din rai!
Deşi abuzul fizic şi sexual sunt percepute şi recunoscute ca atare de comunitatea medicală, juridică, abordarea abuzului psihologic este considerată a fi mai dificilă. Fiecare formă de abuz are şi o componentă psihologică. De aici şi importanţa studiului şi înţelegerii abuzului psihologic ca formă distinctă, dar totodată strâns legată de celelalte. Definitie În primul rând se ia în discuţie aspectul intenţional. „Neglijarea emoţională” (emotional neglect) reflectă un act de omitere, o lipsă de acţiune; de aceea adultul poate să nu perceapă comportamentul său ca fiind abuziv. În contrast, termenii de „cruzime mentală” (mental cruelty) şi “lovitură psihologică” (psychological battering) presupun intenţia adultului de a face rău, presupun acte de comitere.…
Potentialul de victima
Femeia face parte din categoriile de victime cu cel mai mare grad de vulnerabilitate victimală, alături de copii şi bătrâni. Spre deosebire de victimele de sex masculin care, datorită instinctului de conservare, încearcă să evite, să combată sau să anihileze efectele agresiunii practicând la rândul lor o agresiune, victimele de sex feminin, în general, sunt stăpânite de sentimentul fricii, rezultată din ameninţările şi agresiunea suferită care determină, de regulă, acceptarea efectului victimal. La acestea se adaugă şi alte trăsături favorizante ale actului agresional: sensibilitate, fineţe, emotivitate, forţă fizică limitată. Dintre formele de victimizare a femeii cele mai des întâlnite, violul ocupă un loc foarte important. Uneori acesta este însoţit şi…
Alienarea parentala – forma de abuz emotional sever
Cu multumiri d-nului judecator Cristi Danilet Datorita faptului ca dorim sa punem capat trecutului si dorim sa luam distanta de cel sau cea care ne-a ranit, incercam sa minimizam la maximum contactul cu acea persoana. Ori de cate ori suna sau incearca sa comunice in vreun fel, vocea si prezenta/vecinatatea pentru unii dintre noi devin chinuitoare, chiar agonizante si dorim sa nu mai existe, sa dispara persoana respectiva, chiar daca rational stim ca acest lucru este mai putin posibil. Constient sau nu, premeditat sau nu, in calitatea de parinte rezident sau nonrezident, in calitatea si dreptul unora de mama sau tata, incepem sa vorbim urat despre cealalta persoana direct copilului…
Respectul, resentimentele si perceptia sociala
Strădania de a câştiga respectul…si de a respecta la randul nostru cand esueaza naste resentimente. Adesea suntem departe de a “putea “să cunoaştem un om pe care din start să–l apreciem şi respectăm. El trebuie să facă eforturi, să ne dea dovezi, ca să ne câştige respectul. Şi asta deoarece prima reacţie a unora dintre noi este să–l depreciem, trecându–i cu vederea calităţile şi realizările şi căutând să–i găsim lipsurile şi păcatele. De multe ori ai auzit remarci de genul: „Oooh! Cine? Păi X a fost băieţaş în cartier, a făcut puşcărie, acum e liniştit la casa lui, toată lumea îl respectă…..“ , „Cum? Nu ştii cine este Y? Păi…